Oogstfeest in Cothen

oogstfeest2

Vandaag 27 augustus 2022 was weer het Oogstfeest in Cothen. Net als de vorige keer werd deze gehouden op de Kapelleweg tussen de Nachtdijk in ’t Goy en de Smidsdijk in Dwarsdijk. Ooit was dit gemeente Cothen, maar tegenwoordig is het gemeente Wijk bij Duurstede.

Het Oogstfeest in Cothen wordt georganiseerd door de lokale bevolking, vooral door boeren en buitenlui. En laten we eerlijk wezen. Het is perfect georganiseerd en tot in de kleinste details is het geregeld. Het Oogstfeest hier op het platteland van het Kromme Rijngebied bewijst dat je geen afgestudeerde academische eventmanager hoeft te zijn, om iets perfect te organiseren.

Het Kromme Rijngebied bestaat voornamelijk uit melkveebedrijven en fruitbedrijven. Diverse boerenbedrijven waren dan ook deze dag te bezichtigen. Maar op het centrale evenemententerrein waren ook oude ambachten te zien. En dat is juist het leukste in mijn ogen.

Oude ambachten

Het boerenleven van vroeger wordt met deze oude ambachten uitgelegd. En de mensen die hier mee bezig zijn, vertellen er graag over. Vorige keer kreeg ik uitleg van een man die met een zeis aan het maaien was, dit keer van de mannen van de Stichting Trapakkers uit Ede. Zij waren gespecialiseerd in vlegelen, dorsen en persen.

Omdat ik een van de eerste bezoekers van het Oogstfeest in Cothen was, stond ik dus ook binnen een kwartier te vlegelen. Met zijn drieën om de beurt de vlegel neerslaan, zodat het koren los kwam van de stengel. Ik moet eerlijk zeggen, je moet wel een beetje muzikaal gevoel voor hebben en dat heb ik niet.

Daarna werd met blazen het kaf van het koren gescheiden en kon er worden gemaald. Eerst grof en daarna fijn. In een zakje kreeg je de gemalen rogge mee, zodat je er een pannenkoek van kunt maken.

Oogstfeest in Cothen: vlegelen
Vlegelen, maar dan door een andere groep. Een van de vrouwen hoorde ik zeggen dat ze kampioen vlegelen was.

Leuk is natuurlijk ook de stoomspuit uit Gorkum. In 2019 had ik ze ook al ontmoet, maar het blijft leuk. Het is ook het enige brandweervoertuig in Nederland dat brand veroorzaakt. Net als in 2019 viel uit de stoomketel hete steenkool, waardoor het droge gras vlam vatte. De hoge fluittoon van de rijdende brandweerwagen, zorgde ervoor dat de schapenkudde die rondliep, de brandweerauto ging volgen. Overigens bijzonder om te zien hoe fanatiek de hond de schapen weet te sturen.

Oogstfeest in Cothen: stoomspuit Gorcum
Mooi dat deze mannen de stoomspuit van 114 jaar oud in ere houden

Natuurlijk er was veel meer en alles bij een dergelijk bezoek valt en staat met het contact dat je zelf maakt. Ga je een praatje aan met de Limburgse klompenmaker, dan vertelt hij er alles over. Over het logo op de klomp en over het soort hout als wilg, iep en populier. En dat vissers een klomp hebben die waterbestendig is. Een man die terecht trots is op zijn vak.

oogstfeest3
Paarden waren vroeger cruciaal

Het leuke van het oogstfeest in Cothen is dat de deelnemende mensen erg informatief en vriendelijk zijn en graag willen vertellen over de oude boerenambachten. Zo sta je te kijken bij een stengel en dan komt er ineens een man op je af die uitlegt dat het haver is waar je naar kijkt. Eigenlijk zit er maar weinig haver aan zo’n stengel en moet je veel werk verrichten om een beetje te kunnen oogsten.

Zang en dans op oogstfeest in Cothen

Het boerenleven van vroeger wordt op het Oogstfeest in alle facetten uitgebeeld. In werkelijkheid was het een hard leven en zeker voor dagloners niet altijd leuk. Die stonden rond 1880 vaak bezopen op het veld, om de ergste ellende weg te drinken. Toch geeft het een mooi beeld van het ambacht uit die tijd. En natuurlijk was er tijd voor zang en dans.

Uiteraard hing tijdens het Oogstfeest in Cothen elke Nederlandse vlag onderste boven. Het hoofdterrein is het evenemententerrein. Daarnaast was er meer richting Wijk bij Duurstede nog e.e.a. te doen, maar dit sneeuwde m.i. onder bij het hoofdterrein, waar de oude ambachten waren.

oogstfeest4

De vogels van vorige keer waren er niet en ook het eendjesdrijven kon vanwege de vogelgriep niet doorgaan. In 2019 ben ik er geweest en in 2022 opnieuw. Ik vond het beide keren fantastisch, maar ik verwacht niet in 2024 meer heen te gaan, omdat er teveel herhaling is. Ben je nooit geweest, dan moet je echt heen gaan. De entreegeld van 3 Euro is niet veel en parkeren is gratis.

Geef een antwoord

14 − vier =