Wie een zonnevlek met het blote oog wil waarnemen, raakt vrijwel altijd blind. Ook een zonnebril beschermt niet. Toch is het incidenteel mogelijk een zonnevlek met het blote oog waar te nemen.

Waarnemen zonnevlek met blote oog

Zonnevlekken zijn net als vroeger toen er nog geen beschermde kijkers waren met het blote oog waar te nemen als de zon laag aan de hemel staat. Bij voorkeur tussen de 2 en 0 graden. Door het vocht boven het aardoppervlak kleurt de zon rood. Het felle schadelijke witte zonlicht is dan verdwenen. Grote zonnevlekken zijn dan zichtbaar.

Ondergaande zon waarbij een kleine zonnevlek is te zien (2016)

Soms is een zonnevlek met blote oog waar te nemen als het mistig is en de zon doorkomt. Maar dit is lastiger omdat het zonlicht sterker wordt en de zon hoger aan de hemel staat en daardoor kleiner is.

Periode en locatie

Zonnevlekken met blote oog kunnen overal worden waargenomen. Belangrijk is wel een vrij zicht op de horizon op de plek waar de zon opkomt of ondergaat. Daarnaast moet er wel een flinke zonnevlek zichtbaar zijn. Op http://www.spaceweather.com/ zien je actuele kaart van de zon, waar een zonnevlek is waar te nemen en hoe groot deze is.

Richting

’s Ochtends vroeg in oostelijke richting en ’s avonds in westelijke richting.

Fotografie

Voor het fotograferen kun je het beste een statief gebruiken. De camera moet een telelens hebben voor het beste resultaat.