Wind- of waterhozen komen veelvuldig voor in Nederland. In buiige situaties worden ze tientallen keren per jaar waargenomen. Naast de windhozen zijn ook vaak tuba’s te zien. Dit is een wind- of waterhoos die de grond niet bereikt. Zie je een windhoos, dan is er een grote kans dat er meerdere te zien zijn.

Ze zijn het best waar te nemen boven het water of een vlak landschap. Wind- of waterhozen kunnen schade veroorzaken. Meestal gaat het om boerderijen of gebouwen bij boerderijen. Een wind- of waterhoos hangt altijd aan een wolk. Je moet ze niet verwarren met een stofhoos.

Periode

De beste kans op het waarnemen van wind- of waterhozen zijn de maanden augustus en september. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur is de kans het grootst. Ze zijn altijd zichtbaar bij jonge buien die volop in ontwikkeling zijn.

Locatie

De combinatie van warm zeewater en een koude bovenlucht is ideaal voor het vormen van windhozen. De kustprovincies, het IJsselmeergebied en vooral De Wadden zijn uitstekende gebieden. Hier kunnen boven wateroppervlakten prachtige waterhozen ontstaan. De windrichting kan het beste tussen zuidwest en noordwest in zitten, waarbij een noordwestelijke wind nog beter is voor het ontstaan van voldoende onstabiliteit (meer kou in de bovenlucht).

Het KNMI geeft waarschuwingen voor het ontstaan van wind- of waterhozen. De weermodellen kunnen de atmosferische opbouw goed berekenen, zodat duidelijk is of er sprake is van voldoende onstabiliteit.

Tornado

Naast de gebruikelijke wind- of waterhozen, komen ook krachtigere hozen voor tijdens onweersbuien. Deze tornado-achtige verschijnselen komen een enkele keer per jaar vooral zomers in het binnenland voor. Vaak is door de bewolking onduidelijk of er sprake is van een valwind of een zwakke tornado. Sporen na afloop kunnen hier duidelijkheid over geven.

Fotografie

Het fotograferen van wind- en waterhozen is goed te doen. Wanneer je in donkere buiige omstandigheden bent zul je iets met je diafragma moeten doen. Een hoos die zichtbaar voor een wolk met dezelfde kleur is vaak moeilijk te fotograferen.