In de zomer kun je ineens radiostations uit het Middellandse Zeegebied in Nederland ontvangen. De grootste kans is op een Spaanse zender. Deze lokale zenders zijn soms zo sterk, dat ze jouw lokale Nederlandse radiozender uit de lucht drukken.

Dit verschijnsel staat bekend onder Sporadic E, oftewel E-skip. Dit is een geïoniseerde laag op 100 kilometer hoogte die spontaan radiosignalen begint terug te kaatsen. De radiosignalen hebben een sterke fading en hun sterkte wisselt per seconde. Het verschijnsel kan enkele uren duren. Standaard gaat het om radiostations op een afstand van 1800 kilometer.

Vooral Spaanse radiostations

In de regel zijn deze exotische stations te horen uit de richting van de zon. De zon heeft namelijk nogal invloed op het ioniseren van de reflecterende Es-laag. In de ochtend gaat het voor Nederland om stations uit Zuid Italië, in de middag om stations uit Zuid-Spanje en de Algarve. De kans op een Spaans radiostation is dus het grootst, ook al omdat Spanje meer radiostations heeft in het betreffende gebied.

In de meeste gevallen komt dit verschijnsel voor in juni en juli en dan in de namiddag en aan het begin van de avond (15.00 – 20.00 uur) en dus uit de richting van Spanje.

Bovenstaand geluid is volgens een Spaanstalige dame afkomstig van de stad Jerez de la Frontera in Zuid-Spanje.

De MUF

Wanneer je Spaanse stations hoort op de FM-band is de zogenaamde MUF-waarde flink gestegen. De MUF is de maximum te gebruiken frequentie. Meestal ligt dit op 15 tot 20 MHz en dat is de reden dat kortegolfradio bijna altijd wel kan worden gebruikt.

Door het stijgen van de MUF onder invloed van de zon, gaan ook de andere banden open, waaronder de 10 meter, 6 meter en 4 meter. Vroeger kon je dan ook analoge televisiestations van de lagere kanalen ontvangen.

De MUF kan tijdens extreme situaties stijgen tot 230 MHz. Dat betekent dat zendamateurs op de 2 meterband (144 MHz) en in de VS op de 1,25 meter (220 MHz) ook lange afstandsverbindingen maken. Komen ze normaal hooguit 50 kilometer ver, tijdens een E-skip halen ze afstanden van 1800 kilometer.

Coast to Coast

Een variant op de E-skip is de dubbele E-skip. Deze komt vaak voor op de 10 meter, maar is in de VS ook waargenomen op de 144 MHz, waardoor een afstand van ruim 3600 kilometer kon worden overbrugd. We praten dan over de ‘Coast to Coast’-verbinding.