Een regenboog ontstaat door breking van zonlicht op regendruppels. Deze ontstaat dus altijd als er regen in de buurt is.

Een regenboog is ook kunstmatig op te wekken met een sproeier. Vanuit een vliegtuig is deze te zien als een volledige cirkel. Hieronder gaan we in op de boog zoals iedereen hem spontaan in de natuur kan zien.

Waarnemen van een regenboog

Een regenboog bestaat standaard uit een halve cirkel met kleuren. Wanneer de hoofdboog krachtig en fel is, kun je een tweede nevenboog zien. Bij deze nevenboog zijn de kleuren omgekeerd aan die van de hoofdboog. Ook aan de binnenzijde van de hoofdboog kunnen extra kleuren zichtbaar zijn. Dit zijn zogenaamde overtallige bogen.

  • Net als bij de zon, kun je ook een maanregenboog zien. Hiervoor moet het wel volle maan zijn en moet de maan niet te hoog aan de hemel staan.
  • Bij onweer kan het geluid de regendruppels doen trillen. Het is dan niet uitgesloten dat je ook trillingen ziet in de hoofdboog.
  • Wanneer de zon ondergaat en er is een boog zichtbaar, zie je de grootst mogelijke regenboog die mogelijk is. Deze is dan volledig rood, de andere kleuren zijn verdwenen. We noemen dit een rode regenboog.
  • Een sneeuwbui veroorzaakt geen regenboog.
  • Boven rustig water kan een sterke hoofdboog spiegelen in het water en een dubbel gespiegelde boog in de lucht tonen.

Periode en locatie

Een regenboog kan het hele jaar worden waargenomen tijdens buiige situaties. Dat betekent dat aan de kust in het najaar een grotere kans op een regenboog is.

In de winter is de kans kleiner, omdat de smeltlijn dan lager is en slechts een linker- of rechtervoet van een regenboog zichtbaar is.

De boog is alleen zichtbaar wanneer de zon lager dan 42 graden aan de hemel staat. Tussen begin april en begin september staat de zon rond het middaguur hoger. Als je wilt weten hoe hoog de zon staat strek je je arm en spreid je je vingers. Tussen je duim en pink is de hoek 22 graden.

Richting

Het verschijnsel is voornamelijk zichtbaar in oostelijke of westelijke richting. In theorie kun je hem in de winter ook gedeeltelijk in noordelijke richtingen zien.

Fotografie

Voor het fotograferen van een boog moet je een breedbeeld lens hebben. Soms is dit nog onvoldoende en dan kun je het beste een panoramafoto maken. Voor het maken van de linker- of rechtervoet zijn er geen speciale eisen. Wanneer je de zeldzame maanregenboog wilt fotograferen, heb je een statief nodig en stel je de camera in op een lange sluitertijd.