Het is 12 maart 1989 rond 19.30 uur wanneer ik in Beverwijk een bevriend zendamateur ontvang. Hij kwam wat brengen. We draaien de 144 MHz band af en ik hoor Aurora. Een term die zendamateurs gebruiken wanneer radiosignalen tegen de elektrische velden van het poollicht worden gekaatst.

Als mijn zendamateur-vriend het huis verlaat, zie ik achter hem witte strepen tot 45 graden hoogte. Ik spring in de auto en rijd naar Heemskerk, waar een weeramateur-vriend woont. We rijden samen naar Wijk aan Zee en staan op het strand. Laag aan de horizon zien we een witte band die de basis vormt van het noorderlicht.

We besluiten naar Zaandam te rijden, waar een andere weeramateur woont. Bij Busch en Dam stappen we uit en we zien de band met poollicht naderen. In Zaandam overvallen we de kennis en rijden met zijn drieën naar Het Twiske. Het poollicht komt boven ons tot ontploffing. De Corona wordt gezien. Terwijl we daar een tijdje staan komt de boswachter langs die ons Het Twiske uitschopt.

Aurora 144 MHz

Thuis gekomen om 1 uur luister ik op de 144 MHz band. Het is razend druk. Ik maak 20 minuten een opname van het CW-deel (morse) ergens rond de 144.050 MHz en 15 minuten een opname van het SSB-deel (Enkelzijband). Leuk voor later. Vandaag 26 december 2016 had ik tijd om deze opname te digitaliseren.

Bovenstaande opname is gemaakt in Beverwijk, JO22HL op 13 maart 1989 tussen 00.00 en 00.35 UTC. Recorded in Beverwijk, the Netherlands JO22HL at 13 march 1989 between 00.00 and 00.35 UTC.

Alle antennes moeten tijdens Aurora op het Noorden worden gericht. Het lukt dan om verbinding te maken over grote afstand. Normaal bereik je op de 144 MHz een kilometer of 50, maar dan veel meer.

We horen hoe CW goed doorkomt. Het geluid is vervormd, maar het is soms een kwestie van wel of geen ruis. Ik heb als een van de laatste Nederlanders nog CW-examen gedaan (PA3FIL), maar ben  te lui om het te ontcijferen.

Bij SSB (vanaf minuut 20 in de opname) is het een stuk moeilijker te verstaan. Tijdens Aurora worden de stemmen duivels. Ik heb het proberen te volgen. Het gaat hier om een Engelsman, G8XVJ (Erik Gedvilas), die verbinding maakt met een Duitser, Fransman, Nederlander (PE1IZR) en een Italiaan. Ondertussen wordt er ook lokaal gekletst.