Noorderlicht of poollicht is regelmatig te zien in Nederland. Wie eenmaal noorderlicht heeft gezien, vergeet dat nooit meer in zijn leven. Noorderlicht is op verschillende manieren te zien. Soms zie je witte stralen, een andere keer beperkt het zich tot een gloed. In sommige gevallen is het alleen waarneembaar met een goede fotocamera, men noemt dit fotografisch noorderlicht.

Periode

Poollicht is het gehele jaar door zichtbaar. De kans dat je het ziet in het winterhalfjaar is groter dan in het zomerhalfjaar, omdat de daglengte in de winter eenmaal korter is. Noorderlicht komt voor in jaren met verhoogde zonneactiviteit. Dat betekent dat er jaren zijn met een grote kans en met een kleine kans. Momenteel zitten we in een periode dat de zon actief is. Maar het is een zwakke periode. De volgende kans op enige poollichtactiviteit is rond 2025 te verwachten.

Richting Poollicht

Noorderlicht is uitsluitend zichtbaar in noordelijke richting. Er moet een onbewolkte lucht zijn, vrij uitzicht en geen lichtvervuiling. Meestal beperkt het verschijnsel zich tot 10 graden boven de noordelijke hemel. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen (eens in de 20 jaar tot 30 jaar) is het noorderlicht zichtbaar tot grotere hoogten. In de avond van 13 maart 1989 was noorderlicht voor de laatste keer indrukwekkend aanwezig.

Locatie

De grootste kans op het zien van poollicht is in het noorden van Nederland. Vooral de Waddeneilanden zijn ideaal. In de Randstad is e.e.a. lastiger en afhankelijk van de omstandigheden van de waarnemer.

Internet

Maak het je makkelijk. Via het forum www.weerwoord.be weet je snel of er iets speelt. Daar zitten uitstekende en fanatieke waarnemers. Op Spaceweather.com wordt je gewaarschuwd voor Noorderlicht. Let ook op website van radio-zendamateurs. De 144 MHz-band is compleet van slag als er een krachtige verschijnsel is. Radiozendamateurs spreken over Aurora. Beluister hier de opnames van de Aurora van 12 en 13 maart 1989.

Fotografie

Voor het fotograferen van Noorderlicht is een statief en een camera met lange sluitertijd nodig. Maak deze sluitertijd niet te lang, want dat lijkt het dag.