Er zijn diverse soorten luchtspiegelingen waarneembaar. In Nederland komt voornamelijk de benedenwaartse luchtspiegeling voor en in mindere vorm de bovenwaartse luchtspiegeling.

Luchtspiegelingen ontstaan door sterke temperatuur en drukverschillen tussen de bodem en de lucht erboven. Belangrijke voorwaarde is dat er weinig tot geen wind is. Er zijn in hoofdlijnen drie soorten luchtspiegelingen

  1. Bij een benedenwaartse luchtspiegeling is de bodem heet en de lucht erboven koeler. Hierdoor vindt breking van het licht plaats en zien we bijvoorbeeld tijdens mooi weer ogenschijnlijk nat asfalt voor ons.
  2. Bij een bovenwaartse luchtspiegeling is de bodem koel en de lucht erboven warm. We zien dan het beeld verschijnen boven het object.
  3. Een Fata Morgana is een combinatie van benedenwaartse en bovenwaartse luchtspiegelingen, waardoor voorwerpen al dan niet vervormd over grote afstand zichtbaar kunnen zijn.

Periode

Benedenwaartse luchtspiegelingen zie je doorgaans in de lente en de zomer. Vaak aan het eind van de ochtend of het begin van de middag. Bovenwaartse luchtspiegelingen zie je in de late winter, wanneer de dooi invalt. Juist in die situatie is er kans op een Fata Morgana.

Locatie

De mooiste luchtspiegelingen zie je aan de Noordzee, de Waddenzee of langs het IJsselmeer. Een schip of booreiland dient dan als object. Op de Wadden kun je mooie effecten zien van het vasteland.

Internet

Een uitstekend verhaal over luchtspiegelingen is geschreven door Harald Edens en is op VWKWeb terug te vinden.

Fotografie

Voor het fotograferen van luchtspiegeling is een statief handig. De camera heeft een telelens nodig van minimaal 200 mm.