Historisch Festival Doorn

DSC 6114

Het is een mooi evenement; het Historisch Festival Doorn. Zaterdag 9 juli 2022 was ik er. En het viel niet tegen.

Het Historisch Festival Doorn is ruim opgezet rond Huis Doorn, het woonhuis van de voormalige keizer Wilhelm II. Die had hier in 1919 een nieuw onderkomen gezocht, nadat zijn keizerrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog in de pan was gehakt. Verder was er weinig Duitse Keizer te zien of je moest ook Huis Doorn zelf in willen.

Het festival rond het huis toonde de geschiedenis in zijn breedste zin. Vooral natuurlijk de Nederlandse geschiedenis, maar ik meende ook een paar Zuidelijke Amerikanen te zien met de confederatievlag.

Parkeren Historisch Festival Doorn

Probleem was natuurlijk parkeren. Wie op tijd was kon aan de andere kant van Doorn bij een militaire kazerne parkeren. Vanuit hier reed een pendelbus naar Huis Doorn. Deze bus was al een ervaring op zichzelf. De bus uit 1956 leek niet vooruit te komen en hobbelde lekker over de verkeersdrempels door Doorn. Diverse re-enactors zaten ook in de bus, waardoor achter me een Franse soldaat zat en voor me een middeleeuwse strijder.

Pendelbus uit 1956 naar het Historisch Festival Doorn.
Deze bus is van 7 april 1956

Het festival was niet duur. Voor 10 euro had je toegang en er was voldoende te zien. Je kon ook Huis Doorn zelf in, maar dat is overbodig, want er was al voldoende te zien en mee te maken op het terrein. Bij het betreden van het terrein komt rook en vuur je al tegemoet. Als je wilt weten hoe geschiedenis ruikt, dan is dat rook en vuur.

Verteller op het Historisch Festival Doorn
Vertellers aan het woord

Volop re-enactment

Natuurlijk werd er gehandeld in allerlei gerelateerde zaken, maar het leuke van een dergelijke dag is de levende geschiedenis met het re-enactment. Mensen die hier constant mee bezig zijn en alles weten over die periode. En je komt verschillende groepen tegen. Muziekgroepen, mensen die leven in een bepaalde tijd en hun potje en pannetje koken, mensen die ambachten uitoefenen en vooral veel soldaten.

Muziek op het Historisch Festival Doorn met Huis Doorn op de achtergrond.
Muziek op Historisch Festival Doorn bij Huis Doorn

Soldaten

Soldaten zijn natuurlijk het meest beeldend en die waren er volop. Want elkaar uitmoorden was vroeger iets dat veel werd gedaan. Nu heb ik de Tweede Wereldoorlog en de Eerste Wereldoorlog een beetje links laten liggen, maar de soldaten uit de tachtigjarige oorlog, de middeleeuwse soldaten en de Romeinse groepen zijn altijd leuk om te zien. De demonstratie uit de Franse Tijd heb ik gemist, want je kun niet alles zien op zo’n groot festival.

Techniek

Daarnaast was er ook een beetje techniek op het Historisch Festival Doorn. Zo was er een stoommachine en was de Pionier Automobielen Club naar Doorn afgereisd. Hierdoor kon ik met wat eigenaren van een beroemde T Ford praten. Want daar gaat het ook wel een beetje om. De mensen die daar staan vertellen graag over hun interesses. Ga je een gesprek aan, dan krijg je veel informatie. Maar dat moet je zelf doen.

Verder was het leuk om op het Historisch Festival Doorn rond te lopen en je constant te laten verrassen. Soms knalde er een kanon, soms liep er iemand met een automatisch wapen, dan passeerden ruiters in 16e eeuwse kledij en even later marcheerde er een Romeinse legereenheid langs. Voor wie kinderen heeft is er ook een en ander te doen.


En of er nog iets te klagen was over het Historisch Festival Doorn? Niet echt eigenlijk. Het terrein was ruim, waardoor het druk was, maar niet te druk. Hooguit dat je lang moest wachten bij de catering en dat de mobiele toiletten niet het leukste is om naar toe te gaan. De pendelbus had in eerste instantie een lange rij, maar zodra de parkeerplaats vol was, nam deze snel af. Je moet dan ergens in Doorn parkeren en bij Huis Doorn zien te komen.