Was Schalkwijk ’s ochtends nog bevrijd door de Canadezen, Amerikanen en Engelsen, ’s middags dropte een Duitse Antonov negen parachutisten in Schalkwijk.

2 thoughts on “Duitsers weer terug

 1. Beste Frank,

  Even een rectificatie:
  De parachutisten die woensdagmiddag 5 mei 2010 bij Schalkwijk zijn gesprongen zijn Nederlandse leden van de Stichting Pathfinder Parachute Group Holland.
  Wij zijn gesprongen in Engelse en Amerikaanse WOII uniformen. Vooral Engels had de overhand omdat op de begraafplaats in Schalkwijk een omgekomen Britse Airborne soldaat begraven ligt en onder andere ter ere van hem zijn we daar gesprongen. Na de sprong hebben we nog een eerbetoon bij zijn graf gehouden.
  We zijn idd gesprongen uit een Russische Antonov2 met Duits registratienummer (met Nederlandse Piloot, de kist is ook eigendom van deze piloot) en dat heeft waarschijnlijk tot verwarring geleid.
  Onze parachutes zijn bestuurbare MC1-1C’s, Amerikaanse legerparachutes, waar het Amerikaanse leger heden ten dage nog gebruik van maakt.

  Met vriendelijke groet,
  Monique, één van de springers van die middag.

 2. Dank voor je rectificatie. Ik zag thuis op de foto’s dat sprake was van een grote Duitse vlag achterop het toestel. Maar dat kwam door de 24x zoom die ik op de camera heb. Op het terrein was dit niet zo snel te zien.
  Er zijn 5 a 6 geallieerde soldaten aangespoeld langs de Lek in Schalkwijk, Tull en ‘t Waal en Culemborg. Een ligt er op de RK begraafplaats van Schalkwijk en een op de protestantse begraafplaats in Schalkwijk. Daarnaast lagen er vroeger op de RK begraafplaats van Schalkwijk ook nog twee andere soldaten, maar die zijn nu daar niet meer aanwezig.

Comments are closed.