Zuidelijke stadsmuur Zutphen

Bovenstaand beeld van de stadsmuur van Zutphen was aanleiding om deze stad aan de IJssel eens nader te bekijken. Want een dergelijk middeleeuws beeld zie je niet zo vaak meer in Nederland.

Voor oriëntatie vooraf is de Plaatsengids en Wikipedia voldoende. De website van de VVV is te druk en zendergericht. Je zou hier een checklist aan bezienswaardigheden hopen te zien, maar dat is er niet.

Parkeren in Zutphen is een feest. Bij de Houtwal kun je voor € 2,- per dag parkeren (anno 2017). Er is volop parkeerruimte en het ligt tussen de rechtbank en het politiebureau in. Veiliger kan haast niet. Het is eerder de kunst om deze locatie te vinden. Zutphen ligt niet aan de snelweg en de oostelijke randweg slingert overal doorheen.

Vanaf de Houtwal is het 5 minuten lopen voordat bovenstaand plaatje werkelijkheid wordt. Je ziet de huizen, de stadsmuur uit de 13e eeuw en een oude stadsgracht. Met een beetje fantasie verplaats je je in de tijd naar de middeleeuwen.

Vestiging in Germaanse tijd

Zutphen is gebouwd op een aantal rivierduinen en de bewoning gaat terug tot in de Germaanse tijd. De Chamaven hadden hier vermoedelijk al een versterkte vestiging. Zutphen wordt beschouwd als een van de oudste steden van Nederland.

Wanneer de stad via de zuidkant wordt betreden, komt de bezoeker gelijk bij een van de gebouwen waar Zutphen trots op is: de Sint Walburgiskerk. Deze toren was ooit hoger dan de Domtoren van Utrecht, maar is nu 76 meter. De kerk toont volop tufsteen en dat is logisch want het is in de 13e eeuw gebouwd, waarbij er resten zijn uit de 11e eeuw.

Groenmarkt. Gebouwd rond 1630

Wanneer je vervolgens richting het centrum loopt kom je om elke hoek een historische verrassing tegen. Leuke gevels, oude bouwkundige details, opvallende ornamenten en beelden, enz, enz. Overal in Zutphen hangt een vlag met het wapen van de stad, dat een middeleeuws uiterlijk heeft.

Horeca in Zutphen

De meeste horeca is gecentreerd rond de Groenmarkt en Houtmarkt. Hier in de stadsherberg (tegenwoordig Talamini) uit de 15e eeuw is een kopje koffie drinken altijd fijn. De kelder waar de toiletgroep is te vinden, is opgebouwd met kloostermoppen. Duidelijkere bouw uit de middeleeuwen kan er niet zijn.

Pal naast dit gebouw staat de Wijnhuistoren. Dit keer geen kerktoren, maar een 17e eeuwse toren die al die tijd hoort bij een herberg, stadswacht en tegenwoordig een horecagelegenheid. Het carillon in deze belfort maakt het stadse sfeertje van Zutphen compleet.

De Wijnhuistoren vanuit het westen

Vanaf deze locatie loopt de weg schuin omlaag naar de IJssel. De IJsselkade is niet zo bijzonder en de IJssel ook niet. Het is maar een klein riviertje voor Hollandse begrippen, maar het is wel een rivier die deze oude hanzestad in de Achterhoek heeft gevormd.

Berkelruïne en fluisterboot

Zeker goed om te bezoeken is Berkelpoort die over de Berkel heen is gebouwd. Het is een indrukwekkende poort die bekend staat als de Berkelruïne. De zeldzame plantjes aan de muur zijn in de zomer te zien.

De Berkelpoort in het oosten

Vanaf deze locatie vertrekt ook de fluisterboot die u meeneemt in een vaart.