Raadhuis Woerden

Woerden wil graag toeristen aantrekken. Daar investeert de stad in. Maar is er ook iets te doen in Woerden?

Wie zich verdiept in Woerden, ziet de stad een Romeinse geschiedenis heeft. Daarna gebeurde er een tijd niets en in de late middeleeuwen kwam het tot leven. De stad heeft dus de mogelijkheden om iets met toerisme te doen. Binnen de vestiging Woerden moet dat zeker kunnen, want daarbuiten is het alleen maar nieuwbouw en bouw uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Wie Woerden bezoekt met de trein, komt aan in een stationsgebouw met oudere uitstraling. Rondom het station is het een beetje bouwput en loop je maar snel door naar de vestiging. Wanneer je vervolgens op Google Maps kijkt waar kasteel Woerden is, blijk je ernaast te staan. Kasteel Woerden moet een geschiedenis hebben dat teruggaat naar de 12e eeuw, maar die indruk krijg je niet. En al helemaal niet dat het een kasteel is. In elk geval moet er flink aan gesleuteld zijn, want kastelen in de 12e eeuw hadden geen kozijnen en kasteel Woerden lijkt in de verste verte niet op het Muiderslot.

Vanaf deze kant heeft Kasteel Woerden nog iets weg van een kasteel.

Direct naast het ‘kasteel’ is de Sint-Bonaventurakerk. Een kerk met enorme spitse torens. Duidelijk bedoeld om de concurrentie de loef af te steken. Doorlopend naar de stad kom je langs een voormalig klooster dat door kunstzinnige personen is voorzien van lelijke reclame voor een theatervoorstelling.

Even verder kom je bij de Prins Bernardlaan een aantal beelden tegen. Die trekken de aandacht en zijn mooi gemaakt. Het blijkt dat dit een herdenkingsplek is over de Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. 14 namen staan op een steen geschreven.

De molen de Windhond is een grote molen. Het is indrukwekkend om te zien, maar je kunt niet naar binnen. En daar komen we aan op het probleem van Woerden. Eens in de week is er iets open of als je iets wilt moet je minimaal met tien personen komen, voordat ze open gaan.

Terwijl je binnendoor verder loopt naar het centrale plein, zegt een meisje uit de horeca je vriendelijk gedag. Het zal even later meer opvallen dat de inwoners van Woerden vriendelijk zijn en behulpzaam. Het centrale plein is gemarkeerd op straat, waardoor duidelijk wordt waar je het voormalig Romeinse Castellum Laurium binnenloopt.

Het hart van Woerden

De Petruskerk in hartje Woerden is niet een indrukwekkende kerk. Hij is te beklimmen, maar ook hier wanneer het de Woerdenaren uitkomt. Eens per week ofzo. Hoog is de toren niet en het is duidelijk dat Woerden vroeger niet zo’n rijke stad was. Dit was eigenlijk ongeveer het moment dat ik dacht om terug te gaan naar het station en door te reizen naar Gouda.

Het centrale plein in Woerden

Achter de kerk vinden we het raadhuis dat sinds 1501 zo functioneerde. Dit is toch wel het paradepaardje van de stad. Het gebouw heeft een prachtige gevel en doet een beetje denken aan de Vleeshal in Haarlem. Voor het gebouw is een schandpaal te zien. Uniek in Nederland.

Je kunt ook naar binnen, want er is een museum. Het museum heeft wisselende tentoonstellingen en alleen op de bovenste verdieping is een Romeinse tentoonstelling. Dat is interessant, want er is toch wel één en ander gevonden in Woerden.

In de zogenaamde vroedschapszaal is ook de kamer op zichzelf al mooi. Mooier dan de schilderijen van de tentoonstelling. Maar als je daar loopt en het personeel is aan het vergaderen over een website of iets dergelijks, dan voel je je als betalend bezoeker een beetje te veel.

Ook dit museum heb je in een half uur tot drie kwartier wel bekeken. Grappig is te zien dat op de plek waar de Rijn ooit stroomde een watergootje is gemaakt. Het water stroomt naar beneden, want het centrum van Woerden kent hoogteverschillen.

Schandpaal raadhuis

Google weet het ook niet meer

Eigenlijk heb je het dan wel gezien. De bruine wegwijzers maken duidelijk dat je niets hebt gemist. Een van de topattracties is kennelijk de bibliotheek. Google helpt ook niet mee. Als je om toeristische locaties in Woerden vraagt, komt die met de heksenwaag uit Oudewater aanzetten. En een rondvaart? Ja dat kan, maar eens per week en dan graag wel met tien personen tegelijk.

Handig voor toeristen. De weg naar de lokale bibliotheek.

Er is veel horeca, er zijn voldoende terrasjes en er zijn winkels. Maar dit zijn de bekende winkels die we van overal kennen, dus verder niet interessant. Daarnaast zijn er veel kappers in de binnenstad. Als je geen zin hebt in het kaasmuseum, of een workshop kaastrommelen (wtf!!!) dan ben je verder wel klaar met Woerden. Ik heb nog geprobeerd de parkeergarage Castellum in te komen om restanten van de Romeinse boot Woerden 7 te zien, maar ik mocht er als treinreiziger niet in.

Het is het allemaal net niet in Woerden. Oudewater heeft meer historische panden, Gouda is toch echt meer kaas en Utrecht concurreert met de Romeinen. Het is lastig voor Woerden om zich daar tussenin te begeven. Ik was na 3 uur weer onderweg naar huis.

Juli 2019