Het is een leuk stadje aan de rivier. Een kleine binnenstad, historische gebouwen en vooral rustig. Dit laatst komt omdat Wijk bij Duurstede niet echt is ontdekt door de toeristen. Het ligt buiten elke logische route en is met de trein niet te bereiken. 

Een bezoek aan Wijk bij Duurstede kan worden afgedaan in een uurtje. Molentje bekijken, kasteel begluren, oude gebouwtjes in de binnenstad een blik gunnen, de kerk aanraken en wegwezen. Maar wie dit doet, kan net zo goed wegblijven.

Het bijzondere in Wijk bij Duurstede zit hem vooral in de grote en lange historie van de stad, waarbij de sporen nog terug te zien zijn. Een historie waar menig plaats in Nederland niet aan kan tippen. Naast een rijk Romeins verleden, volgde in de vroege middeleeuwen Dorestad. De stad die het centrum was van West-Europa. Alle vaarroutes kwamen hier samen. Pas daarna ontwikkelde Wijk bij Duurstede zich tot de huidige stad en het laatmiddeleeuwse stratenpatroon is nog duidelijk herkenbaar.

Stadsmuur

Het leuk aan Wijk bij Duurstede is dat dat bij een rondwandeling veel is terug te zien van deze middeleeuwse stad. Uiteraard is Kasteel Duurstede (anno 1270) een bezoek waard.

Het gebouw is niet toegankelijk, lijkt wat op een Walt Disneykasteel en moet zeker meegenomen worden. Direct valt aan de westkant dan ook de stadsmuur op. Deze is laag en lijkt ook niet echt een beschermende werking te hebben gehad.

Wijk bij Duurstede ligt ook lager dan de omgeving. Dat is goed te zien bij de Singel. In de ‘diepte’ ligt de binnenstad en zelf staat u op de oeverwal van de Oude Rijn waar ooit de benedenstad van Dorestad lag. Vooral op de Hoogstraat (nieuwbouwalert!!!) is merkbaar dat dit het hogere deel van de stad is en en dat hier de handelshuizen van Dorestad stonden.

Alles over Dorestad is uiteraard terug te vinden in het Dorestadmuseum. Een klein museum vlakbij het kasteel, maar wel erg leerzaam. Duidelijk wordt dan ook dat er veel sporen zijn teruggevonden uit de Romeinse tijd. Want ook de Romeinen vonden dit gebied interessant. Een Romeins Castellum heeft vermoedelijk in de rivier of aan de overkant bij Rijswijk gelegen.

De dam uit 1122

Interessant is de dam die in 1122 bij Wijk bij Duurstede in de verlandde Rijn werd aangelegd. Er is wat discussie geweest over de locatie van de dam, maar historici vermoedden dat deze terecht is gekomen in het rechte stukje Lekdijk bij kasteel Duurstede (anno 1270).

Aan de zuidkant van de stad staat een waterkering. De molen tussen Rijn en Lek (anno 1659) is de enige Nederlandse molen die op een stadspoort is gebouwd. De VVV maakt overal duidelijk dat deze molen jarenlang ten onrechte is genoemd als de molen die aangeeft waar de Neder-Rijn in de Lek overgaat.

Dat gebeurt enkele honderden meters westelijker, waar een merkteken langs de kade staat. Hier lag de oorspronkelijke dam en stond de ‘Molen van Ruisdael’. Het onderste deel van deze molen is nog in de stadsmuur te zien.

Aan de oostkant is de inlaat gelegen van de Kromme Rijn. Deze inlaat is gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan de zuidkant is de Lek zichtbaar en via een sluis is de toegang tot het Amsterdam-Rijnkanaal geregeld. Het water aan de binnenzijde staat net zo hoog als het water in Amsterdam.

In de binnenstad is een wandeling over het Mazijk aan te raden. Even waant u zich terug in de 17e eeuw. Verschillende gebouwen, waaronder het stadhuis uit 1666 zijn het fotograferen waard. Daarna kunt u zich nestelen op de gezellige terrasjes die uiteraard bij deze binnenstad horen. Besef wel dat de banken geen pinapparaat in de binnenstad hebben aangebracht.

Wijk bij Duurstede samengevat

Een prachtig stadje met een uniek verleden. Voor de geïnteresseerde is er veel terug te vinden en wordt de historie tastbaar. Bezoek kan het beste met de auto, parkeren op het Walplantsoen. Met de lijnbus is ook een en ander mogelijk, maar welke het beste is moet via een studie worden uitgezocht.