Utrecht was in Middeleeuwen het centrum van de noordelijke lage landen. Een bezoek aan de historische binnenstad is dus vooral leuk als u zich heeft verdiept in de geschiedenis van de stad. Voor een bezoek aan historisch Utrecht kan het beste de zondag worden gekozen of een doordeweekse dag. De zaterdag is met name rond de Oudegracht te druk.

Sporen uit de rijke Utrechtse geschiedenis zijn nog steeds terug te zien. Zo is de Pieterskerk uit het jaar 1048 nog steeds goed in tact en daarmee het oudste gebouw van Nederland te noemen. De St Janskerk op het Janskerkhof is vrijwel even oud. De kerken vormden een kruis met de Domkerk in het midden. Elke kerk had een aantal hoge geestelijken die rond de kerk woonden en belasting hieven op het platteland rond Utrecht. Stadsbranden zorgden ervoor dat sommige kerken verdwenen. Uiteraard is de domtoren natuurlijk een aanrader om te beklimmen.

Pieterskerk Utrecht

De rijke handel die na de val van Dorestad op gang kwam, is terug te zien aan de Oude- en Nieuwegracht. Hier zijn werven waar schepen goederen aanvoerden en werden opgeslagen. Voor de bisschop een bron van inkomsten. Via de rondvaartboten is een goed beeld te krijgen uit deze tijd.

Romeins Utrecht

Vooral rond het Domplein vertonen de straten een glooiend beeld. Ooit stroomde de Rijn door het centrum en op een hoger oeverdeel werd het Romeinse castellum Trajectum gebouwd. In de kelder van een enkel gebouw aan het Domplein zijn de restanten van Romeinse bouwwerken teruggevonden. Het castellum Trajectum is in het straatbeeld rond de Domtoren teruggebracht. Uit een metalen gleuf komt af en toe stoom omhoog.

De stad kent verder veel oudere gebouwen met een eigen verhaal. Het Pauzehuis (1517) dat is gebouwd in opdracht van de enige Nederlandse Paus, stadskasteel Oudaen (1280) waar nu horeca is gevestigd, het kapittelhuis (1400), het Duitse Huis (1345), maar ook gewone huisjes uit de 17e eeuw. In totaal telt Utrecht ruim 1402 rijksmonumenten. Zolang u maar in de binnenstad blijft treft u historische panden aan die de moeite waard zijn.

Utrecht tegenwoordig

Bij een wandeling door de stad blijft u in de tegenwoordige tijd. In een stad als Brugge heeft u het idee een tijdreis te maken, in Utrecht is dat niet het geval.

De stad is overspoeld door studenten. Deze zijn vooral in het noordoostelijk deel van de binnenstad te vinden. Elders is veel winkelend publiek te vinden. Daarnaast wordt er in Utrecht nog wel eens gebedeld. Mensen die “iets willen vragen” vallen je op rustige dagen op rustige locaties regelmatig lastig. Utrecht heeft ook een fietsersplaag. Fietsers terroriseren de straten en fietsen door drukke wandelgebieden heen. Op zebrapaden krijgen voetgangers niet altijd voorrang en stoepen staan vol met fietsen.

In Utrecht ontbreekt het aan massale terrassen. Vrijwel overal is gezellige horeca te vinden. Wat dat betreft is deze stad vergelijkbaar met Amsterdam. Utrecht mist een groot plein. De Neude is het centrale plein, maar beslist niet groot.

Wie genoeg historische gebouwen heeft gezien, kan uiteraard altijd nog Hoog Catharijne ingaan. Dit deel van de stad is de komende jaren wel een bouwput. Deels worden er verbeteringen uitgevoerd, deels worden fouten uit de vorige eeuw hersteld. Een bezoek aan het Utrecht buiten de binnenstad is af te raden.