Spakenburg. Je hoort er regelmatig over. “Een toeristisch stadje langs het voormalige IJsselmeer waar sommige mensen nog in klederdracht lopen.” Omdat we toch in Amersfoort-Kattenbroek moesten zijn, brachten we een bliksembezoek aan dit stadje.

Wie Spakenburg binnenrijdt ziet voornamelijk nieuwbouw. Alles ziet er keurig uit. De gemeente heeft duidelijk haar best gedaan. Op een gegeven moment verwacht je dat de nieuwbouw overgaat in oudbouw, maar uiteindelijk arriveer je in een nieuwbouwparkeergarage. En kijk en dat geeft je een blij gevoel. Deze parkeergarage is helemaal gratis. Dat is nog eens een gemeente die je welkom heet.

De parkeergarage verlatend bevindt je je in een soort Almere. Alles is nieuw. Dat valt tegen, want ik had toch echt een soort Marken of Volendam verwacht. Op goed geluk komen we in een straat waar het markt is en terrasjes zijn. Het lijkt het centrum. Hier is minder nieuwbouw, maar echt historisch is het niet.

Tussen de terrasjes en marktkramen door zijn kleine smalle straatjes zichtbaar. Met wat fantasie is het Spakenburg van vroeger terug te halen. Lang duurt dat niet, want uit speakers op straat klinkt het voetbalverslag van de radio. Vanuit een stadion verderop stijgt regelmatig gejuig op. IJsselmeervogels schijnt kampioen te worden. Het is toch echt anno 2011.

Af en toe loopt iemand in klederdracht voorbij. Verder zijn er veel jonge mensen zichtbaar, zoals gebruikelijk is in christelijke gemeenten. De oudere Spakenburgers die onderling met elkaar praten, lijken een soort Fries machtig te zijn. Toch zijn ze te verstaan.

De Oude Haven van Spakenburg staat in de steigers. Hier wordt een nieuwbouwkade aangelegd. Langs de noordzijde van een haven lopen we naar het begin van de haven. Het uiterste puntje van de haven van Spakenburg is een aanlegsteiger. Volgens Googlemaps ligt deze tegen of net in Flevoland.

Het is er stervensdruk met de boten. Daarbij zijn niet alleen die IJsselmeerschepen te zien, maar ook extreem dure jachten. Een veerdienst pendelt naar de Eemhof. Heel slim, want daar zitten veel toeristen.

Spakenburg lijkt vooral een toeristische plaats te zijn voor watersporters. Na een tijdje varen, de haven binnengaan en dan een terrasje pakken. Maar volgens de lokale VVV is er ook veel te doen voor de landtoerist.