Wie de historische binnenstad van ‘s-Hertogenbosch binnenkomt, wordt overvallen door de gezellige sfeer. Overal in de binnenstad zijn terrasjes en leuke uitgaansgelegenheden.

De gezellige sfeer straalt niet alleen af van de historische bebouwing. Ook de mensen in ‘s-Hertogenbosch zijn aardig. Zowel in de winkels als in de horeca merk je de vriendelijkheid snel op. Daarna zorgen straatmuzikanten voor onverwachte sfeervolle tafereeltjes op plaatsen waar je het niet snel verwacht.

Oude gebouwen

De historische binnenstad kent leuke oude gebouwtjes, met vaak een trapgevel. Wie goed kijkt ziet hier en daar behoorlijke scheve muurtjes, gevels en inzakkende daken. De Sevengester uit de 16e eeuw en de Méprise uit het begin van de 17e eeuw zijn twee woningen waar de VVV op attendeert. U moet hier zeker even bij stilstaan.

De Moriaan

De VVV is zelf gevestigd in De Moriaan aan de Markt. Het is het oudste pand van ‘s-Hertogenbosch en stamt uit 1220. Men zegt dat dit ook het oudste huis van Nederland is, maar dat staat in Deventer, dus deze informatie kunnen we negeren. Misschien is het wel het oudste theater van Nederland, want een woonhuis is het nooit geweest.

Slechte Bossche bestuurders wilden dit gebouw in de jaren 60 slopen om de stad tot bloei te laten komen. Andere krachten wisten dit te voorkomen. Delen van de binnenstad werden wel gesloopt. Het gevolg is dat oudere huizen worden afgewisseld door nieuwbouw, ook heel recente nieuwbouw. De architecten moeten een enorme chagrijnige bui hebben gehad, toen ze hun gebouwen voor de Bossche binnenstad ontwikkelden. Slechts een enkeling is erin geslaagd iets mooi in te passen. De rest vloekt met de historische binnenstad.

Rondvaart

Een tocht met de rondvaartboot is aan te bevelen. De rondvaart die vertrekt vanaf de Molenstraat gaat door de binnenstad. De rondvaarten die over de rivieren gaan, nemen u mee naar buiten de stad. ‘s-Hertogenbosch is met ruim 100.000 inwoners niet zo supergroot, dus binnen 10 minuten vaart u de stad uit.

Nadeel van de Bossche binnenstad is de grote hoeveelheid vrachtwagentjes die ‘s ochtends rondrijden. Tot zeker half 1 in de middag maken ze de voetganger het leven zuur. Ze veroorzaken stank, blokkeren wandelroutes en pallets worden voor de winkeldeuren neergekwakt. Op de Kerkstraat ontdekte ik een ogenschijnlijk gezellig terrasje. Helaas voor de uitbater produceerden bouwvakkers aan de overkant van de straat een oorverdovend lawaai en reden vrachtwagens tot op één meter afstand van het terras langs. Het enige waar politie en toezichthouders dan ook druk mee zijn, is het verkeer en de neergekwakte auto’s.

Sint-Janskathedraal

De Sint-Janskathedraal is een groot gebouw. Anno 2010 is er weinig van te zien, omdat deze in de steigers staat. Hierdoor is een bezoek binnen om de een of andere reden ook minder aantrekkelijk. Misschien heeft het ook wel te maken, met dat ik enkele maanden terug in Brugge een aantal enorme kathedralen en kerken heb bewonderd, zodat de kerken elders in het niet vallen. Imposant zijn wel de klokken van de Sint-Jan, die zo af en toe luiden. Vrijwel de gehele binnenstad is gevuld met het klokkenspel.

Ontstaan

‘s-Hertogenbosch is ontstaan op een plek waar de Aa en de Dommel samenkomen en de Dieze vormden. Het was een laaggelegen gebied met moerasvorming. Plaatselijk ontstonden hogere gebieden, die donken werden genoemd. Oeteldonk was de eerste naam van ‘s-Hertogenbosch en wordt nu nog tijdens het Carnaval gebruikt.

In de middeleeuwen groeide ‘s-Hertogenbosch uit tot een vestigingsplaats. De hertog van Brabant kon vanuit ‘s-Hertogenbosch de graven van Holland en hertog van Gelre weerstaan. De groei werd uiteraard versneld door de bisschopszetel die de stad had. Het katholieke verleden is in het straatbeeld goed terug te zien. Op verschillende plaatsen zijn mariabeelden in de muren weggewerkt.

Conclusie

‘s-Hertogenbosch is leuk om te winkelen, te wandelen en om een terrasje te pakken. Historische gezien wint de stad het niet van steden, zoals Haarlem, Amsterdam, Utrecht of Deventer. Neemt niet weg dat de inwoners van ‘s-Hertogenbosch bijzonder vriendelijk zijn. Alleen snap ik een ding niet. Waarom moet de terrasverwarming aan bij een temperatuur van 21 graden?