Het is zonder twijfel een mooi natuurgebied. Ook een groot natuurgebied. Maar het is vooral een natuurgebied voor liefhebbers van vogels. De Oostvaardersplassen zijn een aanwinst voor Nederland.

Ooit wilde men tussen Lelystad en Almere een bedrijventerrein bouwen. Maar vanwege de oliecrisis in de zeventiger jaren lagen de plannen tijdelijk in de ijskast. Op het waterrijke landschap ontwikkelde zich natuur. Uitstel werd afstel en na het oostwaarts verplaatsen van de spoorlijn ontstonden de Oostvaardersplassen.

Een passerende trekvogel zal dit natuurgebied zeker waarderen. Daarom lijkt in het voorjaar en najaar dit gebied het interessants voor vogelaars. Toch zijn koude regenachtige dagen niet leuk en een bezoek midden in juli als het 29 graden is, blijkt aangenamer te zijn.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum aan de Knardijk is inderdaad een mooi startpunt. Direct is hier al observatiehut De Kluut te vinden. Parende vissen zorgen voor turbulentie in het water, verder weinig vogels.

Het bezoekerscentrum zelf is klein, maar informatief. Vrijwilligers helpen u verder en leggen uit dat het terrein vrij toegankelijk is. Dat is mooi en een wandeling is dan ook snel gestart.

Verdwalen lukt niet op dit terrein, er zijn maar vier wegen. Een bospad langs een dichtbegroeid uitzichtpunt leidt naar een stukje mooi Nederlands natuur. Gele bloemen met gonzende bijen en bomen zonder bladerdek sieren het landschap. Heel apart dat bijna geen boom er normaal uitziet. Ik snap best wel dat bomen sterven en dat die niet worden opgeruimd. Maar dit is een heel bos met kale bomen.

Al wandelend is veel te zien. Mits je maar oplet. Vlinders, kikkers, vogels en planten. Je moet er meer van weten om ervan te kunnen genieten. Bij observatiehut De Zeearend aangekomen is direct naast de deur een wespennest. Ook interessant. Vanuit deze observatiehut is een prachtig uitzicht over de Oostvaardersplassen. Heel ver weg zijn runderen en herten en ook paarden te zien. “Wat zijn het er veel!!!” Ze lijken in langgerekte stroken te staan van wel een kilometer lang. Met de Coolpix P90 zoom ik 24x in en weet ik door de vieze ramen van de Zeearend foto’s te maken. Dichterbij kunnen we niet komen.

De wandeling terug gaat via een omweg. Paarden zijn zichtbaar, en water. Water dat er ineens is. Geen kade, geen slootrand, het gras gaat gewoon over in water. Prachtig. Ineens een Grote Zilverreiger, die hier veel voorkomt. Maar ook vele andere vogels die niet bekend zijn. En veel vlinders.

Na het verlaten van dit prachtige deel, een bezoek aan observatiehut De Poelruiter. Eerst loop je door het bos. Leuk zo’n bos, interessant voor Flevoland, maar niet speciaal. De Poelruiter kijkt uit op een meertje waar niets gebeurt. Mensen met professionele camera’s zitten te wachten tot ze net die ene vogel kunnen vastleggen.

Uitzichtpunt van 5 meter hoog

Aan het eind van de Knardijk is ook een uitzichtpunt. Grappig. Het is hier 5 meter hoger dan de rest van Flevoland en dat betekent dus uitzichtpunt. Je kijkt uit op snelweg A6…..

Dan maar naar de Grauwe Gans, een ander observatiehut. Na een wandeling van 7 minuten via een moeraspad kom je aan in een soort vestingwerk. Prachtig uitzicht op een plas. Waar niets is te zien. Beter om hier in het najaar te zijn dus.

Tenslotte biedt de Oostvaardersdijk ook uitzicht op de Oostvaardersplassen, maar ook hier is geen vogel te zien.

Samengevat. Prachtig gebied voor vogelaars, maar dan wel in het voorjaar of najaar. Weinig kans dat je dicht bij de kuddes kunt komen.