Het hoogtepunt van Nieuwpoort.

Wie heeft er niet van Nieuwpoort gehoord? Iedereen heeft op school geleerd dat in 1600 de slag bij Nieuwpoort was. Er was iets met een heldhaftige overwinning van de Republiek. Maar laten we duidelijk zijn. De slag bij Nieuwpoort vond plaats bij de Belgische Nieuwpoort en niet de Hollandse Nieuwpoort.

Nieuwpoort is een vestingstad bij Schoonhoven. Maar was is 1600 nog niet het geval. In die jaren werd de stad regelmatig onder de voet gelopen. Het werd pas een vestingstad aan het eind van de 17e eeuw en waarbij de vesting tot op heden in stand is gebleven. De beschermwallen en gracht geven een goed beeld hoe men dacht rond 1675-1690 een eventuele nieuwe aanval op Holland te kunnen weerstaan.

Bezoek aan Nieuwpoort

Nieuwpoort is te combineren met een bezoek aan Schoonhoven. Het is lopend te bereiken van de pont die bij Schoonhoven de Lek oversteekt. Het wandelen over de dijk naar Nieuwpoort is een onaangename beleving. Er rijdt verkeer en ontspannen wandelen is het niet. Natuurlijk is er een mooi wandelpad naast de dijk, maar dat is de gemeente Molenlanden vergeten aan te geven. De passerende fietsers zeggen je allemaal gedag. Wat dat betreft is de bevolking erg vriendelijk.

Wie Nieuwpoort ingaat ziet oude gebouwen en mooie geveltjes. De oudste huizen zijn uit de 17e eeuw, incidenteel 16e eeuw. Uit eerdere tijden zijn er geen overblijfselen omdat de stad in die tijd meerdere keren is verwoest en geplunderd.

Een straat in Nieuwpoort
Lekker rustig

Op een kruising met een gracht die kennelijk het centrum van de stad is, is zelfs een terras en één horecaondernemer. Hier is ook het raadhuis uit 1697 te zien. Deze is gebouwd boven de inlaatsluis van de Oude Hollandse Waterlinie. Dat is bewust zo gedaan, omdat anders de boeren zich met de sluis zouden bemoeien tijdens inundatie. Wie vanaf de sluis naar het zuiden kijkt ziet het landschap behoorlijk dalen, waardoor de polder snel kon vollopen.

Het raadhuis van Nieuwpoort met sluis
Het raadhuis met sluis

Niet toeristisch ingericht

Vervelend aan wandelen in Nieuwpoort is dat het niet autovrij is. Het stadje is niet op toeristen ingericht en functioneert alsof het een normale woonwijk is.

Het kanon van Nieuwpoort
Het kanon van Nieuwpoort

Autovrij is wel de vestingwal, maar dat is saai wandelen. Na 100 meter lopen over zo’n wal, weet je het wel. Op de dijk aan de vestingzijde van de Lek staat een kanon uit de negentiende eeuw. Deze moet loodzwaar zijn tijdens het vervoer en is misschien bedoeld om vijandelijke schepen op de Lek te kunnen beschieten. Het kan ook zijn dat het kanon van elders is gehaald en in Nieuwpoort een tweede leven heeft gekregen.

Om heel eerlijk te zijn is een bezoek van 30 minuten aan Nieuwpoort voldoende om de stad te hebben gezien. Er is niets te doen en niet meer dan een vinkje op de bucketlist.