Het Muiderslot in Muiden is ongetwijfeld een van de mooiste kastelen in Nederland. Ooit werd het te koop aangeboden voor sloop, maar dankzij krachtig protest overleefde dit historische gebouw de sloopwoede uit de 19e eeuw.

Het Muiderslot laat enerzijds zien hoe in de Late Middeleeuwen de verdediging was georganiseerd, anderzijds toont het de weelde uit de 17e eeuw van menig vooraanstaand persoon. Om het Muiderslot te begrijpen is inzicht in haar geschiedenis nodig.

Geschiedenis

Het Muiderslot is rond 1280 gebouwd door Floris V, graaf van Holland. Het kasteel was toen anders van vorm. Het betrof een muur met torens en een gracht. Binnen de muur was een eenvoudig bouwwerk. In 1296 werd het kasteel deels gesloopt, zoals wel vaker gebeurde als de kasteelheer was gedood.

In 1370 werd kasteel herbouwd. Het kreeg daarbij zijn huidige vorm. Het kasteel bestaat uit een doolhof van gangen, trappen en ruimtes. Elk met een eigen doel en vooral gericht op de verdediging van het gebouw. In het kasteel waren tussen de 8 en 100 soldaten gehuisvest.

Na de Middeleeuwen veranderde het slot in een buitenverblijf. In de 17e eeuw woonde de bekende P. Hooft in het slot. Na deze bloeiperiode trad verval op. In 1825 werd het slot ter sloop aangeboden. De koper mocht dan de materialen gebruiken. Protest zorgde echter voor behoud en in 1895 begon de renovatie.

Bezoek

Bij een bezoek aan het kasteel is een rondleiding is zeker aan te bevelen. De rondleiding leidt u via afgesloten delen van het kasteel die zijn ingericht alsof Hooft er nog woont. Het geeft een goede indruk van het leven in een buitenverblijf.

De rest van het kasteel is zeker ook de moeite waard, waarbij voor kinderen ook een en ander te doen is. Al met al ontstaat toch de indruk dat het kasteel niet gemakkelijk was te veroveren en met de nodige slimheid was te verdedigen. Zwak punt van verdedigbare kastelen was altijd belegering, want verdedigen is één, maar honger voorkomen is twee.

In een donkere kamer ergens boven leest u dat het niet spookt in het kasteel, maar dat er wel eens vreemde dingen zijn gebeurd.

Even buiten het kasteel is een moestuin. Deze tuin zal ongetwijfeld voor deskundigen bijzonder zijn, maar is in enkele minuten wel doorkruist. Bij de valkenier is ook niet zoveel spectaculairs te beleven. Hooguit dat u wat uitleg krijgt over de valk en buizerd. Opgemerkt moet tenslotte worden dat de mensen die werkzaam zijn in het Muiderslot, allervriendelijkst zijn.

Gemeente Muiden

Het Muiderslot is met Openbaar vervoer uitermate slecht bereikbaar. Spitsbergen is bij wijze van spreken makkelijker te bereiken. De gemeente Muiden speelt daar handig op in door in navolging van Floris V ook te verdienen aan de passanten. Ze heeft forse parkeertarieven ingesteld. Dat betekent dat u het bezoek aan het Muiderslot plots gehaast moet afbreken, omdat de parkeermeter afloopt.

Na een bezoek aan het slot kunt u natuurlijk met de boot naar Pampus, een bezoek brengen aan Muiden zelf, maar nog beter is gezien de parkeertarieven door te rijden naar Naarden-Vesting, om daar de horeca te spekken en die in Muiden links te laten liggen.