De bezoeker aan Leiden die met de trein aankomt, zal niets liever willen dan met de eerste beste trein terug te gaan naar Den Haag, Haarlem of Amsterdam. Het stationsgebied lijkt namelijk recent te zijn platgebombardeerd en te zijn vervangen door een modern kantorenpark, waarmee Leiden zichzelf op de kaart probeert te zetten.

Toch zal de volhouder die richting binnenstad loopt, snel worden verrast door de eerste oude gebouwen die verschijnen. Daarbij wordt duidelijk dat de stad een enorme rijkdom heeft gekend en zien we een stad waar wij, de bezoeker, Leiden wel mee willen associëren.

De sfeer wordt al snel goed als de Beestenmarkt wordt bereikt. Behalve dat hier goede horeca zit, is de combinatie van water, gebouwen en bruggen iets compleet anders dan het moderne geweld op het Stationsplein, waar een soort imitatie Amsterdam-WTC is gecreëerd.

Musea

Leiden zit vol met musea waar een hele week rondgekeken kan worden. Maar, Leiden is historie. En daarom is een stadswandeling eveneens interessant. Uiteraard heeft de stad daarvoor routes uitgezet met paaltjes met daarop zogenaamde Leidse Sleutels, maar het is altijd leuk om lukraak door de stad te lopen en de verrassingen te ontdekken. Vooral ontdekkingen van na de Middeleeuwen, want ondanks het Romeins verleden, kwam pas na de reformatie de stad tot bloei en is juist dit zichtbaar.

Bij een wandeling kan zomaar ineens aan het Gerecht een behoorlijk oud gebouw verschijnen. Gravensteen dus, dat al in 1200 in gebruik was als gevangenis. Direct is zichtbaar dat de onderkant van de toren is gebouwd met kloostermoppen en dus echt oud is. De hogere delen zijn van na de Middeleeuwen met bakstenen en leien. Er is uiteraard veel verbouwd aan het gebouw, want in 1463 was deze Hollandse gevangenis al vervallen. Gravensteen was de gevangenis van Holland, met zoals gebruikelijk een martelkamer. Ook werd op het plein voor de deur het halsrecht uitgeoefend. Een plek waar ongetwijfeld vreselijke angsten zijn uitgestaan.

Schilderkunsten

Op een steenworp afstand van deze persoonlijke drama’s woonde en werkte een paar jaar ene Rembrandt van Rijn, voordat hij naar Amsterdam immigreerde. Leiden heeft dit kenbaar gemaakt met bord op het huis.

Direct daarna wordt de aandacht getrokken door de Pieterskerk en de omliggende gebouwen. Een geweldige locatie waar veel te zien is. Al was het alleen al Vrouwe Justitia met haar zwangere buik.

Een bezoeker aan Leiden moet natuurlijk naar de burcht. Het kasteel uit 1150 op een heuvel (een van de oudsten van Nederland), waar Leiden is ontstaan hoort bij een wandeling. Man, man, wat zoek je je vreselijk naar deze burcht. De bordjes van de gemeente Leiden wijzen alle kanten op, behalve naar de Burcht zelf. Maar als je dan tussen alle historische gebouwen doorgewandeld bent, vindt je uiteindelijk midden in de stad dit 850 jaar oude bouwwerk.

Jammer dat je de burcht moet betreden via een terras van een overijverige Horeca-exploitant. Jammer dat er vage gasten bij de burcht zitten, die er volgens een bord niet zouden mogen zitten, want politie is in Leiden kennelijk weggesaneerd. De burcht zelf heeft een vrij steile trap, die onhollands is. Bovenop wordt het uitzicht beperkt door bomen.

Moderne huizen verpesten het stadsbeeld

Leiden kent verder grachten, haventjes en bruggen. Op sommige plaatsen zie je parallellen met Amsterdam, maar dan met minder gevelreclame. Oudere huizen worden afgewisseld door huizen die op instorten staan of huizen die spuuglelijk modern zijn en absoluut niet passen in het historische stadsbeeld. Vooral als een een of andere krankzinnige architect met glasgevels in de weer is geweest, vraag je je af, waarom het stadsbestuur niet eens in de leer is geweest bij Amersfoort.

Opvallend aan Leiden zijn de vele autovrije of autoluwe zones. Bovendien is het fietsterreur, zoals Utrecht kent, hier nauwelijks aanwezig. Een ander verschil met Utrecht is het ontbreken van het gebedel door allerlei vage gasten. Wat dat betreft is het hier prettig wandelen.

Conclusie

Bij het station aangekomen direct oogkleppen opzetten om zo snel mogelijk de binnenstad in te lopen en te genieten van al het moois. Alternatief is met de auto naar de Haagweg rijden en daar relatief goedkoop te parkeren en de binnenstad in te lopen. De stad biedt veel en Leiden heeft terecht een historische binnenstad die alleen moet onderdoen voor steden als UtrechtAmersfoort, Amsterdam en Deventer.