Het zuidoostelijk deel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een van de mooiste gedeeltes van de heuvelrug. Toen in 2003 het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug officieel werd geopend, gebeurde dat niet voor niets in Kwintelooyen bij Veenendaal.

De Utrechtse Heuvelrug is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan. Daarbij zijn in dit deel tussen Veenendaal, Elst en Rhenen heuveltoppen tussen de 50 en 60 meter gecreëerd. Doordat de Heuvelrug hier smal is, is het landschap enorm veranderlijk.

Startpunt

Een mooi startpunt voor een wandeling is de voormalige zandgroeve Kwintelooyen bij Veenendaal. Officieel valt Kwintelooyen onder de gemeente Rhenen, maar het beste is deze te bereiken vanaf de weg Veenendaal – Elst. Aan de Oude Veense Grindweg is een dagrecreatieterrein ingericht, waar u de auto gemakkelijk kwijt kunt.

In de steengroeve van Kwintelooyen is rond 1980 een vuistbijl gevonden. Deze is gedateerd in de periode 300.000-150.000 voor Christus. Alleen in Maastricht zijn nog oudere sporen van bewoning in Nederland teruggevonden. 

Direct vanaf de parkeerplaats ziet u een wild landschap. Water, afwisselende flora en erosiegeulen. De aanwezigheid van een motorcrosbaan en mountainbike-achtige toepassingen zal de natuurliefhebber direct een andere kant op laten kijken.

Bijvoorbeeld naar de Buurtsche berg die buiten de voormalige zandgroeve optornt. Wie deze berg beklimt heeft uitzicht over de Gelderse Vallei en ziet de zuidwestelijke uitlopers van de Veluwe liggen. Met helder weer schijnt Arnhem te zien te zijn.

Remmerdense Heide

Wie vervolgens het bos in wandelt, ontdekt dat al na een kwartier lopen (hemelsbreed 1800 meter) de andere kant van de Heuvelrug is bereikt. Dit gebied is in beheer door het Utrechts Landschap en staat bekend onder de Remmerdense Heide.

Hier is afwisselend heide met bos te vinden. Om er te komen moet wel een hekje worden gepasseerd en een stukje illegaal door het bos worden gelopen. Ook kunt u de geasfalteerde defensieweg aflopen, totdat een officieel hek van Het Utrechts Landschap opduikt.

Op de coördinaten 51.59.13 NB en 005.31.41 OL, kwam ik spontaan een klein vennetje tegen. Wie daar rustig gaat zitten ziet volop kikkers springen.

Plantage Willem III

Uiteindelijk komt u dan bij Plantage Willem III, de zuidelijke helling van de Heuvelrug met uitzicht op de Nederrijn bij Elst. Dit gebied was vroeger in gebruik voor tabaksteelt, maar is vorige eeuw overgegaan in een natuurgebied.