De binnenstad van IJsselstein is een plek waar de historie overal is terug te vinden. Eeuwenlang had het stadje een stevige identiteit. Het was sterke stad in de middeleeuwen zoals ook met Vianen en Culemborg het geval was. Maar het was ook een enclave in de Nieuwe Tijd. Vooral belastingontduikers vestigden zich in deze stad.

De VVV van IJsselstein blijkt failliet te zijn. Een website met vergelijkbare functie is overgenomen door de bibliotheek. Maar erg veel informatie is daar niet te halen. Althans niet de informatie waarvoor je speciaal naar IJsselstein zou moeten afreizen.

Bereikbaarheid

Een bezoek aan het stadje is het beste met de auto te doen. Het openbaar vervoer is slecht. De tramverbinding naar Utrecht duurt een eeuwigheid en zomers is deze langdurig buiten dienst. Nadeel is het betaald parkeren dat het gemeentebestuur in 2014 heeft ingevoerd. Maar wie even zoekt op internet, vindt al snel een gratis plek in de woonwijken rond het centrum.

Het stratenplan is enigszins vergelijkbaar met Alkmaar. Een rechthoekige gracht met lange rechte straten die NO-ZW zijn gericht. Daar haaks op zijn er dwarsstraten.

IJsselpoort

Bij de Poortdijk stuiten we al op een verrassing. Hier staan restanten van de IJsselpoort. Om de stad binnen te komen moest een bezoeker vroeger eerst de Hollandse IJssel over en daarna de stadsgracht. Dit wordt duidelijk uitgelegd op een informatiebord ter plaatse.

In de binnenstad vinden we direct de Voorstraat waar het uitgaansleven plaatsvindt. Bekend is dat hier in het weekend nogal een agressieve sfeer kan hangen. Beter is dus als toerist om de avonden in het weekend de stad te mijden.

Klein plein

Elk dorp of stad heeft een centraal plein dat het hart vormt. In IJsselstein is dat kennelijk te vinden op de hoek Weidstraat/ Utrechtsestraat. Dominant gebouw aan dit plein is het oude stadhuis (1557-1568). Het plein is omgetoverd in een terras en ziet er gezellig uit.

Lopen we daarna de Benschopperstraat in, dan komen we brasserie de Kloostertuin tegen. In het klooster zelf zit restaurant Mariënberg. Hier huist een echt kloosterspook. Wanneer je op het toilet bent en je hiervan bewust bent van de eerdere berichtgeving, dan is het toch wel spooky. 

De straten in de binnenstad zijn redelijk autovrij. Jammer is dat fietsers alle ruimte krijgen, waardoor je als bezoeker kans maakt om onverwacht van achteren te worden aangereden. Ook in het wandelgebied, waar fietsers vrij spel hebben.

Windotter IJsselstein

Van de Benschopperpoort is niets meer over, maar bij de molen de Windotter aan de Walkade is nog een stuk stadsmuur te zien. Een mooi voorbeeld van een molen die is gevestigd op een muur, zoals in de middeleeuwen met de eerste molens vaker het geval was. Voordeel voor deze molen was dat het vrij veel wind ving. De molen lag relatief hoog en de wind kwam over de weilanden.

Windotter op de stadsmuur van IJsselstein

Kerkgebouwen

In de binnenstad zijn twee kerken aanwezig. Allereerst is er de Oude Sint Nicolaaskerk uit 1307 (of 1310) in het noorden van de stad, die ik door de gebrekkige informatie van de IJsselsteiners heb gemist.

Dit middeleeuws beeldje is vergelijkbaar met Maria van Wulven. Het mariabeeld in IJsselstein heeft ook de naam over bijzondere krachten te beschikken en is aanleiding dat IJsselstein een bedevaartsplaats is.

Daartegen kun je de katholieke Sint-Nicolaas Basiliek in het westen niet over het hoofd zien. Dit kerkgebouw is te bezichtigen, waarbij ook Onze Lieve Vrouw van Eiteren is te zien.

Sint-Nicolaas Basiliek

Kasteeltoren

Dan hebben we nog de kasteeltoren, van Gijsbrecht van Amstel (van IJsselstein). Deze woontoren is alleen op zaterdag en zondag te bezichtigen en zou onderdeel uit hebben gemaakt van een groter kasteel. Gijsbrecht van IJsselstein was een zoon van de Gijsbrecht III van Amstel en de man die IJsselstein heeft gesticht.

Conclusie

IJsselstein is leuk voor een bliksembezoek. Het liefst met mooi zonnig weer. Goed om te combineren met een bezoek aan andere stadjes in de buurt als Oudewater, Culemborg, Vianen of Schoonhoven. Pas op voor fietsers.

Dit artikel is geschreven in juli 2014. Ondertussen heb ik bericht van de bibliotheek die VVV is, dat het spookrestaurant dicht is en dat ik welkom ben bij een gids voor een rondleiding. In 2020 bleek het spookrestaurant weer open.