Een bezoek aan Haarlem moet gewoon beginnen met een bezoek aan het station. Het station van Haarlem is een bezienswaardigheid op zichzelf en misschien wel het mooiste van Nederland. De prachtige details zie je zelfs in de gangen onder de perrons terug.

Grote Markt

Haarlem wordt pas interessant wanneer u naar de binnenstad loopt. Veel van de gebouwen in de binnenstad stammen uit de 16e, 17e, 18e en 19e eeuw en zijn geconcentreerd rondom de Grote of Sint-Bavokerk.

Dit indrukwekkende gebouw is neergezet tussen 1370 en 1520 en heel wat mensen in die tijd hebben de kerk slechts in een bepaalde bouwfase gezien.

Door het imposante kerkgebouw valt de aandacht voor de andere historische gebouwen enigzins weg. Zo is het stadhuis aan de westkant van het plein gebouwd in 1370. In 1630 kwam er een vleugel bij en de toren is uit 1913.

Opvallend mooi is de Vleeshal halverwege het plein. Dit gebouw is in 1604 in gebruik genomen. De oorspronkelijke bebouwing was te klein geworden en gesloopt.

De Hoofdwacht is wel in tact gebleven en een van de oudste monumenten van Haarlem. Tussen het jaar 1250 en 1350 was dit gebouw in gebruik als stadhuis. De Hoofdwacht ziet er zo goed uit, dat wanneer je langs loopt niet beseft dat dit een van de oudere gebouwen in Nederland is.

Rondom en op de Grote Markt is veel horeca geconcentreerd. De Haarlemmers zijn gastvrij en de straatjes zijn autoluw. Daardoor heeft u het snel naar uw zin en voelt u zich welkom.

Boekdrukkunst

Op de Grote Markt staat sinds 1856 een standbeeld van Laurens Janszoon Coster. De Haarlemmers dachten lange tijd dat Coster de uitvinder van de boekdrukkunst was. In Europa ging men toen al er vanuit dat het de Duitser Gutenberg is. Uiteindelijk drong ook bij de Haarlemmers door dat dit zo is. Overigens waren de Chinezen en nog oudere beschavingen al eerder op de hoogte van de techniek van de boekdrukkunst.

De vleeshal uit 1604

De Spaarne aan de oostkant van Haarlem

Een mooi gezicht is ook de Spaarne die door de oostkant van de binnenstad stroomt en waarlangs oudere huisjes zijn te zien. Deze rivier is ontstaan nadat de Rijn bij Katwijk niet meer kon afwateren en er flinke delen onderliepen. Via de Spaarne en het IJ werd een uitweg naar zee gevonden. Een bezoek aan de Amsterdamse Poort uit 1355 net over de Spaarne is zeker aan te bevelen. Dit is de enige overgebleven poort van de oorspronkelijk 12 poorten.

De Spaarne aan de oostkant van Haarlem

Wie Haarlem bezoekt, moet zeker ook het Teylers Museum bezoeken. Dit is het oudste museum van Nederland (vanaf 1784) met interessante collecties uit het verleden.

Bij een tweede bezoek aan Haarlem op een regenachtige dag in 2011 beleefden we opnieuw de schoonheid van Haarlem. Wel kwamen we een fietser tegen die een kind van 11 verrot schold, omdat die op een plaats was waar de fietser dit liever niet had gewild.

Daarnaast kunnen we stellen dat het horecapersoneel in Haarlem uitermate gastvrij en vriendelijk is. In welke locatie we ook kwamen, iedereen was geweldig. Brabant heeft de naam, Haarlem heeft het.