Brugge is een van de drukst bezochte steden in België. De historische binnenstad lokt terecht vele toeristen naar deze stad in het westen van Vlaanderen. Bij een wandeling door de binnenstad ziet u ontelbare oudere huizen. En er lijkt maar geen eind aan te komen. Deze prachtige stad is zo goed in tact gebleven, omdat het telkens ontsnapte aan het geweld van de oorlogen in de 20e eeuw.

Brugge is trots op haar verleden. Maar ondanks de bijna oneindig grote binnenstad met reusachtige kerken, is de geschiedenis van Brugge pas relatief laat op gang gekomen. Brugge was bijvoorbeeld niet belangrijk in de Romeinse tijd. Ook in de Frankische tijd telde Brugge niet mee.

Pas toen de ontwikkeling van Brugge in de tweede helft van de Middeleeuwen doorzette, ontwikkelde er zich een enorme rijkdom in de stad. Het was in korte tijd het handelscentrum van West-Europa, in navolging van Utrecht en Dorestad. Op de Grote Markt herinnert een standbeeld van de volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck nog aan deze periode

Vele huizen die tegenwoordig in Brugge te zien zijn, dateren uit de 17e of 18 eeuw. Opmerkelijk, want dat was nu juist weer een hele armoedige periode in Brugge. Daarnaast kent Brugge ook veel gebouwen die wel in de Middeleeuwen zijn gesticht.

Helaas zijn er weinig meer terug te zien. Veel gebouwen veranderden van vorm of werden herbouwd. Middeleeuwse pareltjes zijn er wel te vinden. Zoals het Klooster Engelendale dat teruggaat tot 1284.

Imposante kerken

Ook de kerken die in de 9e eeuw werden gesticht, wisten zich te ontwikkelen tot imposante kerken. Wie een kerk binnengaat ziet de pracht en praal van het rijke Roomse Belgische leven. De 80 meter hoge toren van de Sint-Salvatorskathedraal is vooral ’s avonds prachtig verlicht. Het lijkt dan net een luchtkasteel dat boven de stad hangt. De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk is met 122 meter nog hoger en verslaat daarmee de Dom in Utrecht met gemak.

De 83 meter hoge Belfort aan de Grote Markt heeft geen religieuze achtergrond. De toren is te beklimmen en biedt een goed uitzicht over het westen en noorden. Als u boven bent is het leuk te weten dat de toren één meter uit het lood staat.

Brugge kent enorm veel schilderachtige plekjes. Ook zijn er locaties in de binnenstad die rustig zijn. Gewoon de winkelstraatjes met racende paardenkoetsen vermijden en u komt ze vanzelf tegen. U krijgt het gevoel terug te gaan in de tijd.

Vooraf verdiepen in Brugge

Wie Brugge bezoekt kan zich het beste vooraf in de stad verdiepen. Er zijn zoveel wetenswaardigheden en interessante plekjes, die niet zomaar met lukraak rondwandelen vallen te ontdekken. Zo is in de Onze-Lieve-Vrouwekerk een beeld van Michelangelo te zien. Het is een van de weinige beelden van Michelangelo die buiten Italië is te bewonderen.

Jammer is dat de stad autoluw is en niet autovrij. Het zou zeker de stad mooier maken.

Buiten de binnenstad is er weinig te beleven. Of u moet naar de kust gaan. Maar zodra u het binnenland in trekt, komt u in het saaie Vlaamse landschap terecht.