Wie een uur rondloopt in het centrum van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog passeert al snel zo’n 15 keer de grens tussen Nederland en België. Niet vreemd want de grens loopt enorm grillig door het dorp en trekt zich van niets wat aan.

Baarle is grappig. De lapjesdeken van enclaves en exclaves lijkt het meest op een onopgeloste puzzel. Overal in het straatbeeld wordt duidelijk gemaakt dat het dorp is verdeeld. Witte markeringen op de stoep, maar ook metalen stippen op de straat geven aan hoe de grens in het centrumgebied loopt. Deze grenslijn wordt vooral veroorzaakt door de grillige grens van de grootste enclave H1. Huisnummers en straatnaamborden maken duidelijk of je in Nederland of België bent.

Vraag aan de VVV wat je moet hebben gezien en ze verwijzen je naar het huis met de twee huisnummers op het Loveren en de maquette bij de Belgische kerk.

Het huis op het Loveren bevindt zich op enclave H7, een klein stukje grond van 15 bij 50 meter. De grens gaat door de voordeur en het huis heeft daardoor twee adressen.

De maquette bij de Belgische Kerk toont een overzicht van het centrum. Door op een knop te drukken zakt het Nederlandse deel naar beneden. Soms verdwijnen delen van gebouwen, omdat de grens een gebouw doorsnijdt.

Maar daarmee houdt het toch wel op met de bezienswaardigheden van Baarle. Wie geen topografische interesse heeft, is snel uitgekeken.

Baarle probeert wel toeristische activiteiten te bieden, maar oude kerken, kapelletjes en een kaarsenmuseum zijn ook elders te vinden. Grappig is wel dat het filiaal van Zeeman wordt doorklieft door de grens van enclave H1.

Zwaar vrachtverkeer

Enorm storend is het zware vrachtverkeer dat permanent door het dorp dendert. Traditiegetrouw lopen in Brabant provinciale wegen dwars door dorpskernen heen.

In dit geval dus de N260 van Breda naar Turnhout. Het razende vrachtverkeer staat in schril contrast met de gezellige terrasjes in het centrum.

Gelukkig biedt Baarle ook een rustige omgeving. Dat zijn niet de doorgaande wegen naar de omliggende dorpskernen, want die zijn gevaarlijk door eveneens het vrachtverkeer. Direct buiten de belangrijkste verkeersaders is het wel stil.

Enclave H22

Enclave H22 is in 1995 toegevoegd aan België. Daarvoor was het niemandsland. Dit stukje weiland ergens in de middle of nowhere ten zuidwesten van Ulicoten, is met de auto vrijwel niet te bereiken. De Tom-Tom haakt op 500 meter afstand af bij een doodlopende weg en Nokia Maps stuurt je een modderpad op, waarbij je dreigt vast te raken. De enige manier lijkt lopend te zijn met een wandel-gps en laarzen. Veel is er niet te zien bij enclave H22, want het is een deel van een weiland zonder markeringen.

Nederland in België

Stil is het ook bij de Nederlandse enclave N8. Deze ligt volledig in België op enkele tientallen meters afstand van de Nederlandse grens.

Enclave N8 ligt 180 meter vanaf een hobbelig half verhard pad en is het beste met een gps te vinden. Behalve dat je weet dat je bij een stukje Nederland in het buitenland staat, is er weinig te zien aan het weiland.

Castelre

Westelijker van enclave N8 ligt Castelre. Een stil gehucht dat bestaat uit twee kernen. Het lijkt een beetje op de Ardennen maar dan zonder heuvels. Hier is het zo stil, dat het onvoorstelbaar is dat de lokale horeca rendabel is.

Castelre is vanwege de topografie wel bijzonder. Het is een soort schiereiland in België en alleen aan de oostkant verbonden met Nederland. In het zuiden, westen en noorden ligt België. Het is dan ook het enige stukje Nederland waar de Belgen noorderburen zijn.

Samengevat. Baarle is leuk. Het is grappig te zien hoe het dorp is verdeeld, maar na twee uur rondwandelen heb je het wel gezien. De grote stroom toeristen voorkomt dat iemand het woord ruilverkaveling in de mond durft te nemen.