Archeon is geweldig. In eerste instantie lijkt het park niet zo groot en ben je bezorgd er snel doorheen te gaan. Maar halverwege de route raak je in tijdnood en besef je dat er meer te doen is, dan je in één dag kunt beleven. Archeon is namelijk naast beleving, ook vooral doen. Maar als je teveel doet, komt je toch zeker in tijdnood. Het varen in een uitgeholde boomstam van 8500 jaar terug, heb ik dus maar even achter me gelaten.

Archeon is gemakkelijk te vinden met de auto. Op de parkeerplaats wordt je welkom geheten door een Romeinse soldaat. Is er een betere welkom mogelijk? Ik denk het niet. Na de kassa kun je naar de prehistorie, middeleeuwen of Romeinen.

Prehistorie

De prehistorie is naar mijn mening het mooiste gedeelte. Ten eerste is er het minste bekend over dit tijdvak en ten tweede ontdekken de archeotolken hier nieuwe zaken. Want deze mensen leven en handelen alsof ze wonen in de ijzertijd, bronstijd of steentijd. Door deze levenswijze krijgen ze nieuwe inzichten in het leven uit die tijd.

Wat vooral blijft hangen na bezoek is dat de Trechterbekercultuur en nog vroegere culturen helemaal niet zo primitief leken te zijn als ik dacht. Zo zou in 3500 voor Christus een gaatje in iemand zijn schedel zijn geboord voor een operatie. De steenboor was uitgevonden, dus waarom niet in een schedel boren?

Kinderen kunnen zware stenen verplaatsen

Eigenlijk hadden ze enorm veel gebruiksvoorwerpen in zo’n prehistorisch huis. En over dit alles wordt perfect uitgelegd door de aardige archeotolken (prachtig woord) uit de prehistorie. Het voornaamste verschil tussen de verschillende tijden is het gebruik van materialen zoals ijzer en brons. Verder lijkt er in al die duizenden jaren door onze voorouders maar weinig vooruitgang te worden geboekt. Totdat de Romeinen kwamen.

Romeinen

Het Romeinse deel lijkt wel de huidige tijd. Prachtige gebouwen, netjes en schoon. Toch speelt dit zich 1800 jaar geleden af in de geschiedenis. Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dit soort gebouwen in Nederland hebben gestaan, maar volgens Archeon zijn de huizen gebaseerd op vondsten uit Maastricht, Heerlen en Voorburg. Bijzonder….

Ondanks dat er veel Romeins is te zien, heb ik nog wel een beetje het gevoel iets te hebben gemist in Romeins Archeon. Namelijk het Romeins uit het rivierengebied. Ja er ligt een opgegraven schip uit Woerden, maar misschien een tip voor Archeon om de Limes eens na te bootsen met wat wachttorens en wat aanvallen vanuit Barbaricum…

Prachtig is de roofvogeldemonstratie in de Arena. Leuk hoe de valkeniers het publiek erbij betrekken en de vogels laag over het publiek laten zweven. Ook mooi hoe de kinderen erbij worden betrokken.

De gladiatorenstrijd is geweldig leuk. Het eerste deel een beetje langdradig en de keizer zegt er ook uiteindelijk wat van. Maar zodra het gevecht begint, is dat wat je verwacht. De nepdood met nogal wat bloed in de halsstreek van een gladiator was voor een kind aanleiding te vragen aan een Romein of die man echt was gedood.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen ga je weer terug in de tijd. De Romeinen waren dusdanig ontwikkeld, dat het ruim 1500 jaar duurde, voordat we weer op hetzelfde welvaartsniveau zaten. In Archeon is dat ook niet anders.

Wie van de Romeinse tijd naar het middeleeuwse stadje Gravendam loopt, komt van de luxe in de relatief armoede terecht. Geen mooie kamers meer die spik en span zijn, maar houten huisjes met rieten daken. Heel mooi gedaan en vooral de vroege middeleeuwen (800 na Chr) zou van mij nog wel wat uitbreiding mogen hebben. Helaas is er geen ruimte meer om een vroonhof met omliggende gebouwen aan te leggen, maar zoiets zou echt wel daar thuis horen.

Gravendam (1350) is een mooi dorp/stadje. Ambachten komen in die tijd op en zijn volop te bewonderen. Het maken van schoenen, een harnas, het bakken van brood. Natuurlijk waren er in de echte middeleeuwse steden ook de arbeidslozen en dieven, maar die zijn hier niet. Het zou het wel spannender maken. Leuk is dat Gravendam het verschil in huizen toont tussen de 11e eeuw en de 14e eeuw. Waarbij die uit de 11e eeuw nog veel weg hebben van de huizen uit de ijzertijd. Ook de eerste stenen gebouwen worden zichtbaar.

Conclusie

Een prachtig park, waarbij interesse in geschiedenis het nog leuker maakt. De archeotolken zijn geweldig informatief en ontzettend aardig. Ze vertellen vol enthousiasme over hun kennis en weten de wijsneusjes die vragen stellen om te laten zien dat ze het beter weten, goed te pareren.

Buiten het park lijkt het wel alsof de gemeente Alphen aan de Rijn liever een nieuwbouwwijk aanlegt, dan dit park stimuleert. De toegangsweg naar het park is doorsneden door een nieuwe weg voor een woonwijk. Archeon verdient zoveel beter dan een gemeente als Alphen aan de Rijn.