Alkmaar heeft een leuke binnenstad die goed met de auto en trein is te bereiken. Lange rechte grachtjes met rechte (winkel)straten doorklieven de stad van oost naar west. Historische gebouwen, de kaasmarkt en de molens maken samen de stad een perfecte stad voor buitenlandse toeristen.

De binnenstad van Alkmaar is een gezellige winkelstad. Het beste is de stad zomers op vrijdag te bezoeken. Veel toeristen komen dan voor de wekelijkse kaasmarkt en alleen al de toeristen zijn een toeristische attractie op zichzelf.

Op de kaasmarkt wordt de kaas op traditionele manier verhandeld, alhoewel er een behoorlijke show van wordt gemaakt. De grote belangstelling zorgt er wel voor dat u op tijd erbij moet zijn om een plekje vooraan te kunnen bemachtigen. Na afloop wordt het Waagplein snel veranderd in een gezellig terras.

Het Waaggebouw dateert uit de 14e eeuw. Erg storend en lelijk is dat aan de andere kant van de Waagplein moderne architectuur is verschenen. Het Alkmaarse gemeentebestuur heeft wat dat betreft niet haar best gedaan om de architect goed te briefen. Dat het soms wel goed kan zien we terug in de architectuur in de Amersfoortse binnenstad.

Leukste deel van Alkmaar

Interessant aan de Alkmaarse binnenstad is de Fnidsen. Een smal winkelstraatje vlakbij de Waag met leuke winkels. Wanneer u de winkels wegdenkt, kunt u zich zelfs terug in de tijd wanen. Ook de bruggetjes en vele grachtjes maken dit gebied een leuke plek.

In het westen van de binnenstad is de Grote Sint Laurenskerk te zien. Dit gebouw is tussen 1470 en 1520 gebouwd. In het oosten de Accijnstoren uit 1622. Natuurlijk kunt u in de binnenstad de hofjes bezoeken en het huis met de kogel bekijken, maar vanuit historisch oogpunt is het dat wel zo’n beetje. Alkmaar moet het daarom vooral hebben van de kaasmarkt, horeca en de winkels.

Veel winkels in de binnenstad zijn de standaardwinkelketens afgewisseld door de toeristische winkels die weer juist in de buurt van de Waag te vinden zijn. Stelregel is: hoe ouder en kleiner de huizen, des te leuker de winkels.

Rondvaartboot

Wat zeker is aan te bevelen aan Alkmaar is een tocht met de rondvaartboot. De bruggen zijn dermate laag dat u elke keer flink moet bukken om te voorkomen dat uw hoofd beschadigd raakt. De laagste brug is gelukkig wel in het begin van de rondvaart. Eigenlijk is het bijzonder dat dit altijd goed gaat. Nadeel van het vele bukken is dat u vol met aandacht bij de bruggen bent en nauwelijks meer tijd heeft om de gids te volgen die over de stad verteld.

Storend busverkeer

Vervelend in de Alkmaarse binnenstad is dat over De Laat grote stadsbussen rijden. Maar kennelijk heeft het Alkmaarse stadsbestuur hier bewust voor gekozen. Wanneer de winkels sluiten en de toeristen zijn vertrokken, verandert Alkmaar ’s avonds in een saaie stad. Beter is om dan bijvoorbeeld het gezellige nabij gelegen Bergen op te zoeken.