Schiermonnikoog vind ik een heerlijk eiland. Drie kwartier varen en overal prachtige natuur. Als je op Schiermonnikoog bent, ben je er ook echt uit. Ver weg van de vaste wal en op het noordelijkste puntje van Nederland.

Schalkwijk is ook een eiland. Dat zeggen de provinciale beleidsmakers, dat schrijven de kranten en dat zeggen de mensen. Bij Schalkwijk heb ik minder een eilandgevoel. Eigenlijk helemaal niet. Maar goed wie ben ik?

Schalkwijk schijnt ook onleefbaar te zijn. Althans als ik een en ander zo lees in het Schalkwijks Journaal. Het leek wel of het dorp aan het afglijden was tot bedenkelijke proporties. Zelf geloof ik dat niet en ben ik ervan overtuigd dat het rustig wonen is, daar op de polderbodem.

Gelukkig publiceerde het Algemeen Dagblad eind april de keiharde politiecijfers van 2007. En wat blijkt? Er is helemaal niets aan de hand in Schalkwijk op het gebied van de misdaad. Hooguit dat u eens uw deur moet sluiten als u van huis gaat.

Volgens de politie kende uw dorp in 2007 geen zedendelicten, geen fraudegevallen en geen drugshandel. Geweld komt ook al nauwelijks voor en incidenteel is iemand bedreigd, gegijzeld, is een auto vernield en is er een straatroof geweest. Kortom volgens de cijfers is uw leefbaarheid bijna perfect.

Maar toch is er één klein teken aan de wand waarin Schalkwijk het relatief slecht doet. Zo telde het dorp vorig jaar maar liefst 5 woninginbraken, terwijl Houten er 70 telde. Daar Houten 22 keer groter is, hadden dit er maar 3 mogen zijn.

In Houten zijn inbraken vaak insluipingen tijdens warm weer. Het echte breek- en kraakwerk is aan het moderne dievengilde niet echt meer besteed en door de nieuwbouw zit alles hermetisch op slot.

Maar weet u beste Schalkwijker dat uw dorp in Houten bekend staat als daar waar de achterdeur altijd open staat? Daar waar je echt niet wordt aangesproken door een buurvrouw als je zomaar een achtertuin in loopt? Laat u ook altijd uw deur openstaan als u boven bent of even naar de Spar gaat? Gelooft u echt al die mooie praatjes van vooraanstaande mensen die zeggen dat u veilig op een eiland woont en omgeven bent met water?

Gepubliceerd in Schalkwijks Journaal, zomer 2008