Met de groei van de Houten in de jaren ‘60 en ‘70 komen veel jonge gezinnen in de nieuwbouwwijken van het dorp wonen. Voor hun kinderen organiseren de nieuwe bewoners kinderactiviteiten. Henk van Hulst is een van hen. Vooral de begintijd van Fladderen en de Robotdag in 1985 leveren nog volop herinneringen.

Henk van Hulst kijkt met een goed gevoel terug naar die tijd. Zelf komt hij met zijn vrouw in 1974 wonen in de wijk Den Oord. Dit is de tweede nieuwbouwwijk na het Vlierplan dat eerder in de jaren ’60 is gebouwd. Houten groeit daardoor in korte tijd uit tot zo’n 8000 inwoners.

De nieuwe bevolking komt vooral uit Utrecht. “Ik werkte in de computerwereld. Dat was toen een hele nieuwe wereld. In Houten was er woonruimte. We integreerden naadloos met de bestaande bevolking”, stelt Henk van Hulst.

“Tegelijk met de wijk De Oord werd ook het buurthuis De Grund gebouwd. Daar was onder andere een bibliotheek, een kleuterschool en een kunstexpositie. We deden daar van alles. Het was de bevolking van de nieuwbouwwijken die het initiatief nam om activiteiten te ontplooien. Er was ook theater. Ik zie nog Youp van het Hek zich omkleden tussen de boekenrekken van de bibliotheek in De Grund”, zegt van Hulst.

Ontstaan Fladderen

Ook buiten wordt van alles georganiseerd. Hij vertelt er bevlogen over. “We hielden ons bezig met de Sinterklaasoptocht van Houten en een kindervakantiefestijn dat later bekend zou worden onder de naam Fladderen. Het mooie is dat alle activiteiten vanuit de bevolking ontstonden. Dat maakte het zo bijzonder. Je kunt het vergelijken met hoe het nu nog in Schalkwijk gaat.”

Bij het kindervakantiefestijn raakt Van Hulst in 1978 betrokken. Het evenement is twee jaar eerder ontstaan en wordt gehouden bij de Vlierweg. “Kinderen werden in de laatste week van de zomervakantie vermaakt met spelen. Het werd vooral georganiseerd door de bewoners van het Vlierplan”, herinnert van Hulst zich. Een daarvan is Chriet Titulaer die dat jaar projectleider wordt.

Van Hulst is onder de indruk van Titulaer: “Chriet organiseerde het efficiënt en bracht structuur. Hij splitste het evenement in meerdere locaties. Elke locatie kreeg zijn een eigen groepje. De structuur die Chriet toen heeft opgezet zie je tot aan de dag van vandaag terug. Hij maakte het festijn schaalbaar en verdient daarmee alle credits. Maar hij deed het niet alleen. Ook Carla, zijn vrouw, was heel actief en Joep Luijckx en Marion Wirtz.”

Van Hulst maakt zelf onderdeel uit van de Technische Commissie. De administratie van het Kindervakantiefestijn wordt in een computer op zijn werk ingevoerd. Voor die periode is dat zeer vooruitstrevend. “Het was echt groot. Er waren heteluchtballonnen, 350 duiven werden losgelaten, er was een sloopauto en een heraut opende het. Voordat ik het zelf in de gaten had zat ik in een vliegtuig kleine namaakvlinders omlaag te gooien.”

Robotdag

Van Hulst blijft bevriend met Titulaer en maakt in 1985 de Robotdag mee. “De gemeente vroeg aan Chriet of hij nog wat wist om de opening van De Staart op te leuken. Houten werd door deze weg aangesloten op de snelweg A27. Het mocht wel wat kosten. Chriet vroeg mij om raad en ik bedacht toen het idee voor een optocht van robots.”

En die optocht komt er. “Heel Houten was in de ban van de robots. De winkeliers op Het Plein hadden hun etalage vol met robots, scholen deden mee en er was een robotmarkt. Er was een robot die bier tapte en in De Grund was een robottentoonstelling.”

Op 11 mei 1985 volgt de opening bij De Staart, waar Pieter van Vollenhoven met een robot een lintje doorknipte. Daarna trekt een carnavalsoptocht van robots met praalwagens langs. De politie schatste na afloop dat er 35.000 mensen op het evenement zijn afgekomen. “Er was ook een stuntvlieger boven het dorp en Wubbo Ockels was aanwezig. Chriet regelde alles.”

Dit artikel is eerder verschenen in Houtens Nieuws van december 2017