Het is het jaar 1009. Een hardwerkende boer uit Houten kijkt naar buiten over zijn schamele grond. Veel groeit er niet, maar het is genoeg voor zijn gezin van elf kinderen. Straks mag hij één tiende van zijn oogst afdragen aan zijn landheer. De rest kan hij goed gebruiken.

Het is het jaar 2009. Een hardwerkende vinexbewoner uit Houten kijkt naar buiten in de  straat. Veel ruimte is er niet voor zijn drie kinderen en de tuin is te klein voor een leuk spel. Wel mag hij meer dan de helft van zijn inkomen afdragen aan inkomstenbelasting, btw, accijns, milieuheffing en bekeuringen.

De boer kijk naar het zuiden. Een uitgestrekt moeras is zichtbaar. Lage beplanting en modder wisselen elkaar af. Overal zitten insecten en andere dieren. Alleen een kenner komt heelhuids uit deze wildernis. “Wat zou het mooi zijn als we dat gebied geschikt kunnen maken voor de landbouw. Er zou dan eten in overvloed zijn”, denkt de boer.

De vinexbewoner kijkt naar het zuiden. Een brug en een dorp is zichtbaar. Alles is netjes aangeharkt en overal gelden regels. “Jammer dat slechts een handjevol mensen mag genieten van deze ruimte. Waarom maken we daar geen groot recreatiegebied van? Dan kan iedereen lekker genieten van het buitenleven”, denkt de vinexbewoner.

Het is het jaar 1130 als de Houtensewetering wordt gegraven door de nazaten van de Houtense boer. De regio is in de ban van de Schalkwijkse ontginning en al snel verschijnen  andere weteringen en sloten. Overal ontstaat prachtige vruchtbare grond en de welstand van de regio leeft enorm op. Nog nooit was het zo welvarend geweest dankzij de creatieve Houtense geest.

Het is het jaar 2130 als een prachtig park wordt aangelegd ten zuiden van Houten door de nazaten van de Houtense vinexbewoner. Het is een megapark van kilometers breed, bij kilometers lang. Voor iedereen, waar rust volop is te vinden en de hardwerkende mens kan bijkomen van drukke stressvolle werkzaamheden. Een gebied waar iedereen geniet en vruchten plukt die hij wil. Een paradijs op aarde, zo dichtbij huis dankzij opnieuw de creatieve Houtense geest.

Gepubliceerd in Schalkwijks Journaal, winter 2009