Elke kerst worden wij door ons neefje uitgenodigd om kerst te komen vieren. Papa en mama leggen zich daarbij neer en ook dit jaar reden we traditiegetrouw naar Schalkwijk.

Maar de kerst was dit keer wat somberder. Vriend Co had namelijk het laatste Schalkwijks Journaal neergelegd. En dat was schrikken!!!! Want wat bij mij als een mooi rustige dorp bekend staat met vele sociale activiteiten, dreigt onleefbaar te worden. Kansen voor kernen, leefbaarheid, leefbaarheidsmeter, SPAR-steungroep, postagentschap, het Journaal stond er vol mee. En er was ook nog een fiets gestolen en een auto bekrast.

Snel relativeerde ik het. Het is bekend dat het gewone NOS-Journaal niet veel positief nieuws brengt, dus waarom zou het Schalkwijks Journaal wel positief nieuws brengen? Anderzijds zou het echt zo erg zijn als ik het lees? In elke dorp en stad wordt wel een auto vernield of een fiets gestolen en in Houten en in Schalkwijk valt dat eigenlijk best nog wel mee.

Als ik doorlees in de doemeditie van het journaal blijkt het meer om de voorzieningen in het dorp te gaan. Zoals de dreiging van het verdwijnen van De Spar en het opheffen van de Postbankvoorzieningen.

Kijk dat is een goed streven van de Belangengroep Schalkwijk. Want het gaat om de ouderen in het dorp. De gewone Schalkwijker heeft immers helemaal geen Spar nodig. De Albert Heijn is voor de Schalkwijkers redelijk dichtbij en vaak nog dichterbij dan voor sommige inwoners van Houten-Zuid.

De ouderen in Schalkwijk die slecht te been zijn hebben dus maar geluk dat mensen meedenken. En de Schalkwijkse gemeenschap kennende gaat dit ook goedkomen. Ergens zou ik willen dat er in Houten ook mensen waren die vooruit dachten,  zoals de Belangengroep doet. Want volgens de directeur van het Haltnahuis en Houtens Erf, die ik een paar jaar geleden sprak, zijn Houten en Nieuwegein in 2018 de meest vergrijsde gemeentes van Nederland.

En daar de huidige gemeente ongeveer 12 jaar er over doet voordat ze een winkelcentrum in Houten-Zuid heeft gerealiseerd, verwacht ik dat straks de ouderen in Houten niet allemaal een Spar op loopafstand krijgen. Dat zouden zo’n 18 Spars zijn voor de hele gemeente.

Maar Eureka!!!!

Ik heb vandaag een gat in de markt aangeboord. Een boodschappenservice voor ouderen. Geweldig idee. Vandaag besteld, gelijk geleverd. Uitvalsbasis van deze nieuwe dienst wordt de Spar in Schalkwijk. Levert wat extra verkeer op, op de Jhr Ramweg, maar de omzet van de Spar zal met sprongen stijgen en haar voortbestaan is gegarandeerd. Even mijn schoonzus met geld aankijken voor een startkapitaal en een businessplan schrijven.

Tot die tijd ben ik echt niet de beroerdste. Elke keer als in een Houtense supermarkt een Schalkwijkse (de mannen heb ik nog nooit betrapt op boodschappen doen) zie, probeer ik ze terug te sturen naar de Spar.

Gepubliceerd in Schalkwijks Journaal, Lente 2007